Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Peștii de apă sărată ar putea dispărea în mai puțin de 20 de ani din cauza poluării și a pescuitului excesiv – studiu

Până în 2048 oceanele lumii vor fi golite de pește, prezice o echipă internațională de ecologiști și economiști. Cauza: dispariția speciilor din cauza pescuitului excesiv, a poluării, a pierderii habitatelor și a schimbărilor climatice.

Studiul a fost realizat de Boris Worm, de la Universitatea Dalhousie din Halifax, Nova Scoția, cu colegii din Statele Unite ale Americii, Suedia și Panama, și a fost un efort de a înțelege ce ar putea însemna această pierdere a speciilor oceanice în lume.

Cercetătorii au analizat mai multe tipuri diferite de date. Chiar și pentru acești oameni de știință ecologiști, rezultatele au fost o surpriză neplăcută.

„Am fost șocat și deranjat de cât de consecvente sunt aceste tendințe – dincolo de orice am bănuit”, spune Worm într-un comunicat de presă.

„Acest lucru nu se va întâmpla. Acest lucru se întâmplă acum. Dacă biodiversitatea continuă să scadă, mediul marin nu va putea să ne susțină modul de viață. Într-adevăr, este posibil să nu putem să ne menținem viața”, spune într-un comunicat, cercetătorul de studiu, Nicola Beaumont, de la Laboratorul Maritim din Plymouth, în Marea Britanie.

Deja, 29% din speciile de pește și fructe de mare comestibile au scăzut cu 90% – o scădere ce înseamnă prăbușirea acestor activități de pescuit.

Dar problema nu este doar de a avea fructe de mare în farfuriile noastre. Speciile marine filtrează toxinele din apă, protejează țărmurile și reduc riscurile de înflorire a algelor, cum ar fi mareea roșie.

„O proporție mare și în creștere a populației noastre trăiește aproape de coastă, astfel pierderea serviciilor precum controlul inundațiilor și detoxificarea deșeurilor poate avea consecințe dezastruoase”, spune Worm și colegii.

Cercetatorii au analizat date din 32 de experimente pe medii marine diferite. Apoi au analizat istoria a 1.000 de ani din 12 regiuni de coastă din întreaga lume, inclusiv golfurile San Francisco și Chesapeake din S.U.A. și Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Nordului din Europa.

Apoi, au analizat datele de pescuit din 64 de ecosisteme marine mari. Și, în cele din urmă, au analizat recuperarea a 48 de zone oceanice protejate.

Concluziile specialiștilor este că tot ceea ce trăiește în ocean este important. Diversitatea vieții oceanice este cheia supraviețuirii. Zonele oceanului cu cele mai diferite tipuri de viață sunt cele mai sănătoase.

Dar pierderea speciilor nu este graduală. Se întâmplă rapid și se accelerează, spun cercetătorii.

Worm și colegii solicită gestionarea durabilă a pescuitului, controlul poluării, întreținerea habitatelor și crearea unor rezerve mai mari de oceane.

Aceasta, spun ei, nu este un cost, ci o investiție care se va amortiza în costuri de asigurare mai mici, o industrie durabilă a peștelui, mai puține dezastre naturale, sănătate umană și multe altele.

„Nu este prea târziu, putem întoarce această tendință”, spune Worm. „Dar mai puțin de 1% din oceanul global este protejat în prezent.”

Worm și colegii au prezintat rezultatele studiului lor în revista Science.

spot_img

Ultimele știri