TeraPlast: 100.000 de tone de deşeu din PVC sunt îngropate anual. Suntem nevoiţi să importăm deşeuri

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii care a înfiinţat recent o companie specializată în reciclare, spune că anual în România se îngroapă 100.000 de tone de PVC uzat. Şi pentru că deşeurile din PVC nu sunt colectate şi sortate, compania este nevoită să importe.

În Europa se generează anual peste 61 de milioane de tone de deșeu din construcții. La 1.000 de tone de deșeu, 5 tone reprezintă deșeu din PVC. În 2018, TeraPlast a reciclat peste 5.000 de tone de deșeu din PVC rigid, mai mult de jumătate din acesta provenind din străinătate.

„Din păcate, în România se îngroapă anual aproximativ 100.000 de tone din PVC post-consum, provenit din demolări din construcții. Pentru 2019, din România ne așteptăm la un volum asemănător cu 2018 de deșeu colectat, pe fondul problemelor de respectare a legislației de mediu cu care se confruntă în special piața de construcții vizavi de gestionarea deșeurilor. Asta înseamnă că vom fi nevoiți să importăm peste 7.500 de tone de deșeu din PVC rigid”, a declarat Dorel Goia, președintele Consiliului de Administrație al TeraPlast.

El a explicat că dacă în România s-ar colecta și sorta doar 15% din totalul deșeurilor din PVC provenite din construcții, adică 15.000 de tone, compania nu ar mai fi nevoită să importe deșeu din străinătate.

Fabrica TeraPlast Recycling, specializată în reciclarea PVC-ului are o capacitate de procesare de 12.000 tone anual și este dotată cu echipamente de ultimă generație, care permit obținerea unui produs finit de calitate superioară.

TeraPlast a investit 4 milioane de euro în linia de business reciclare în perioada 2017-2018, iar începând cu luna aprilie aceasta a fost transferată către TeraPlast Recycling. La finalul anului 2018, TeraPlast a încheiat cu E.ON Energie un acord în valoare de 2 milioane de euro pentru soluții de eficiență energetică.

Luni, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a vizitat Parcul Industrial TeraPlast din Sărățel. Unul dintre punctele de discuție din cadrul întâlnirii a fost respectarea legislației de mediu și sortarea deșeurilor din PVC. Majoritatea deșeurilor provenite din demolări și construcții ajunge în mediu.

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător de materiale de construcții, cu capital românesc. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest (Depaco), TeraGlass, TeraPlast Ungaria.

spot_img

Ultimele știri