VIDEO O groapă de 20 de metri adâncime scoate la iveală roci vechi de 60.000 de ani

În urma cantităților mari de precipitații, în Noua Zeelandă s-a format o galerie în pământ de 200 de metri lungime, 20 de metri adâncime și 20 de metri lățime, care scoate la iveală roci vechi de 60.000 de ani. Fisura ar putea deveni și mai mare, pentru că în aceeași zonă mai este o groapă de 400-500 de metri lungime, nu însă la fel de adâncă.

O groapă de 20 de metri adâncime scoate la iveală roci vechi de 60.000 de ani

După o perioadă în care în Noua Zeelandă s-au înregistrat precipitații record, pământul s-a surpat în mai multe locuri, iar cea mai mare groapă are 200 de metri lungime, 20 de metri adâncime și 20 de metri lățime, echivalentul a patru bazine olimpice.

Aceasta este atât de mare, încât expune roci vulcanice și pământ din Era Paleolitică, de acum 60.000 de ani. Unele straturi includ sedimente de la cea mai recentă erupere a vulcanului Taupo, acum 1.800 de ani.

Galeria s-a format în apropierea unei ferme de lactate din Golful Plenty, și, deși fermierii spun că pe terenul lor au apărut de-a lungul timpului nouă astfel de gropi, aceasta e cea mai mare dintre ele.

O groapă de 20 de metri adâncime scoate la iveală roci vechi de 60.000 de ani

Brad Scott, un vulcanolog, spune că e cea mai adâncă fisură pe care a văzut-o el până acum și că sunt șanse chiar ca dimensiunea acesteia să mai crească.

„Va continua să se erodeze, pereții se vor prăbuși în continuare, iar gaura se va mai deschide în următorul deceniu”, este de părere acesta.

Managerul fermei, Colin Tremain, a declarat pentru Inhabitat că are de gând să lase groapa exact așa cum e, căci ar fi mult prea dificil de umplut.

„Mă uitam atunci când ploua, cum cantități imense de apă cădeau înăuntru și nu reușeau să o umple. Apa se ducea direct la fund”, a spus acesta. „O să pun un gard în jurul gropii și o să-mi iau gândul de la ea”.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=17I8yPiapgw]
Colin este conștient că fisura poate deveni și mai mare, deoarece spune că pe proprietatea sa s-a mai format o galerie de 400-500 de metri, însă nu la fel de adâncă.

În unele părți ale Noii Zeelande au căzut, într-o oră, precipitațiile pe care pământul le primea de obicei într-o lună întreagă, adică 51,8 milimetri de apă. La sfârșitul săptămânii trecute, țara a avut parte de cele mai intense ploi din ultimii 50 de ani, de 146 de milimetri de ploaie pe centimetrul pătrat în 24 de ore.

Green Report Shop Produse ECO

spot_img

Ultimele știri