Cei mai importanti experti britanici in schimbari climatice au avertizat in cadrul summitul pentru clima de la Copenhaga ca, si in cazul in care defrisarile si emisiile de CO2 sunt reduse drastic, padurea amazoniana ramane grav amenintata cu disparitia, informeaza The Guardian.
Astfel, o treime din padurea tropicala ar disparea in cazul in care temperaturile cresc chiar si cu cateva grade. Si in conditiile in care cele mai optimiste proiecte climatice sunt duse la capat, distrugerea unei parti majore din padurea sud-americana ramane ireversibila.
Studiul, publicat in revista Nature Geoscience, a folosit modele computerizate pentru a investiga felul in care Amazonul va raspunde la cresterile viitoare de temperaturi. Rezultatele au aratat ca, si daca temperaturile cresc cu doar doua grade fata de nivelul pre-industrial, si emisiile sunt reduse la nivel international, padurea amazoniana tot ar pierde 20-40% din suprafata in urmatorii 100 de ani. Trei grade in plus ar ridica suprafata distrusa la 75%, in timp ce patru grade in plus fata de nivelul pre-industrial ar distruge 85% din padure.
“Din punct de vedere ecologic ar fi o catastrofa, si am risca foarte mult in privinta climatului nostru. Tropicele sunt motoarele sistemelor climatice ale lumii, iar distrugerea Amazonului ar putea sa le schimbe pentru totdeauna”, a declarat Peter Cox, profesor de dinamica climatica la Universitatea din Exter.
Scenariile cele mai optimiste arata ca o limitare drastica a emisiilor in urmatorii zece ani ar asigura doar 50% sanse ca temperaturile sa nu creasca peste 2 grade.
“In cazul unei cresteri de peste doua grade s-ar produce o schimbare pe scare larga catre savana. Am pierde si un serviciu major al ecosistemului, ca cel de pastrare a nivelului de carbon stabil, furnizarea de bunuri si servicii pentru indigeni si pastrarea unui echilibru al tiparelor de umiditate globala din SUA pana in Kazahstan. O crestere cu patru grade este un scenariu de cosmar, care ne-ar duce intr-un teritoriu necunoscut”, a declarat Beatrix Richards, directorul de politici forestiere la World Wide Fund for Nature din Marea Britanie.
Un studiu separat al serviciului national de meteorologie al Marii Britanii, Met Office, arata ca, in cazul in care tempetarurile cresc cu doua grade, exista una din trei sanse ca ele sa ramana la acest nivel ridicat pentru cel putin 100 de ani, indiferent de actiunile intreprinse pentru reducerea poluarii cu CO2.
Rezultatele au fost eliberate in a doua zi a summitului de la Copenhaga, care isi propune sa atraga atentia politicienilor asupra actiunilor necesare pentru stoparea schimbarilor climatice. Reuniunea vine inaintea celei din decembrie, cand oficialii si-au propus sa semneze un acord care sa il inlocuiasca pe cel de la Kyoto.