600 kw de energie solara in Romania

Romania are un total de 600 de kilowati putere instalata in sectorul energiei solare, in timp ce in alte state europene cantitatile se discuta in gigawati, a concluzionat Dan Ilie Teodorescu, vicepresedinte al Asociatiei SunE, in cadrul unei conferinte organizate astazi la Romexpo.

Teodorescu a precizat ca pentru anul 2010, tara noastra are un obiectiv de 1,5 megawati, dar sunt slabe sanse sa se atinga aceasta cifra. Legislatia romana prevede ca pana in anul 2015, investitiile in sectorul energiei eoliene sa duca la obtinerea a 11 megawati, urmand ca pana in 2020, tara noastra sa obtina 500 de megawati de energie cu ajutorul panourilor solare.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, prezenti la conferinta organizata de Asociatia SunE, au afirmat ca pasii facuti in Romania in domeniul dezvoltarii regenerabilelor sunt inca firavi. “Inca nu exista o legatura stransa intre proiectanti, dezvoltatori si consumatori. Romania trebuie sa se alinieze la politicile europene si mondiale, iar acum este o perioada propice sa facem front comun si sa dezvoltam o colaborare eficienta intre institutii de cercetare, autoritati locale, proiectanti si antreprenori”, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Potrivit datelor Asociatiei Europene de Energie Termo-Solara, piata energiei solare a fost afectata de criza financiara, iar investitiile in acest domeniu s-au diminuat semnificativ de la sfarsitul anului 2008. “Cu toate ca in ultimii cinci ani piata s-a dezvoltat masiv cu aproape 30% pe an, din anul 2008 piata europeana a scazut cu 11%, deoarece din cauza crizei investitorii s-au orientat catre alte sectoare”, a declarat Celia Galeotti, reprezentanta a AEETS. Aceasta mai spune ca, in cel mai optimist scenariu, energia solara ar putea atinge 6,3% din targetul de 20% energie regenerabila asumat de statele membre pentru anul 2020.
 

Text de Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri