Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

19/02/08 MMDD – A XIX-a Sesiune a Comisiei hidrotehnice romano-ungare in domeniul gospodaririi apelor de frontiera

COMUNICAT DE PRESA

In perioada 18-19 februarie 2008, la Baia Mare (Suior), s-a desfasurat cea de a XIX-a Sesiune a Comisiei hidrotehnice romano-ungare in domeniul gospodaririi apelor de frontiera. Reuniunea s-a desfasurat in baza prevederilor Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor de frontiera, semnat la Budapesta, la 15 septembrie 2003 si intrat in vigoare la data 17 mai 2004.

Delegatia romana a fost condusa de Lucia Ana Varga, Imputernicit al Guvernului Romaniei pentru aplicarea Acordului hidrotehnic bilateral, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Delegatia ungara a fost condusa de domnul Kóthay László, Imputernicit al Guvernului Republicii Ungare pentru aplicarea Acordului hidrotehnic bilateral, secretar de stat in Ministerul Mediului si Apelor.

Pe ordinea de zi a Sesiunii au fost incluse teme privind colaborarea celor doua Parti in domeniul gospodaririi apelor, rezultate din aplicarea prevederilor Acordului mentionat si a Regulamentelor in vigoare, anexe la Acord.

Unul dintre subiectele discutate in cadrul intalnirii s-a referit la indeplinirea obligatiilor in perioada scursa de la ultima Sesiune (Nyiregyhaza, la 30 martie 2007) care rezulta din Regulamentele de aplicare a prevederilor Acordului, in domeniile:
– aparare impotriva inundatiilor;
– urmarirea calitatii apelor de frontiera pe baza de analize sistematice, efectuate separat si in comun;
– schimbul de informatii meteorologice, hidrologice si avertizari cu privire la fenomenele periculoase si poluari accidentale;
– urmarirea functionalitatii lucrarilor hidrotehnice.

In urma analizei activitatii Subcomisiilor de specialitate, respectiv pentru calitatea apelor, aparare impotriva inundatiilor, gospodarirea apelor si hidrometeorologie, s-au constatat urmatoarele:

– au fost efectuate verificari la lucrarile hidrotehnice din Romania si Ungaria, in zona de frontiera, pentru a se asigura continuitatea liniilor de aparare impotriva inundatiilor, verificari care au pus in evidenta faptul ca lucrarile sunt in stare corespunzatoare, pe teritoriul ambelor tari;
– in perioadele de ape mari, exploatarea lucrarilor hidrotehnice s-a realizat conform Regulamentelor specifice, bilaterale, in vigoare;
– in perioada de la Sesiunea a XVIII-a a Comisiei (Nyiregyhaza, 26-30 martie, 2007) si pana la prezenta Sesiune, nu s-au inregistrat poluari accidentale cu efect transfrontier in intelesul Regulamentului privind procedura de urmat in cazul poluarilor accidentale periculoase care nu se mai pot evita.

In urma luarilor de pozitie, s-a pus in evidenta faptul ca, pentru evaluarea starii calitatii cursurilor de apa, se va elabora un sistem comun de clasificare pentru toti indicatorii biologici, pe baza armonizarii metodologiilor de determinare si evaluare a indicatorilor biologici.

Totodata, s-au purtat discutii in legatura cu posibilitatea si modul de promovare a proiectelor comune in zona de frontiera, sprijinind astfel realizarea obiectivelor propuse in cadrul sedintelor comune ale Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Ungare.

La finalul Sesiunii, cele doua Parti au fost de acord asupra continuarii activitatii de reinoire a Regulamentelor in vederea armonizarii acestora cu cerintele Directivelor Uniunii Europene.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri