15 resurse ciudate din care se obține energie alternativă

Metanul produs de vaci, deșeurile din scutecele bebelușilor sau respirația sunt doar câteva dintre resursele care pot fi transformate în electricitate. Cu ajutorul unor tehnologii simple, dar revoluționare, cercetătorii ar putea reuși să încetinească încălzirea globală.

02_22_surse_bizare_lead

Atunci când vine vorba despre energie obținută din surse alternative, cele mai cunoscute sunt energia solară și cea eoliană. Există însă resurse mai puțin obișnuite, dar cu un potențial energetic semnificativ. Inhabitat le-a trecut în revistă pe cele mai „bizare” 15:

Vacile

Procesul de digestie al rumegătoarelor, în special cel al vacilor, este extrem de poluant. Vacile produc zilnic peste 560 de miliarde de litri de metan, un gaz cu efect de seră de cel puțin 25 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon. Mai puțin cunoscut este însă faptul că acesta poate fi folosit pentru producția de energie.

Institutul argentinean pentru Tehnologie Agricolă a inițiat un proiect prin care valorică metanul produs de vaci. Cercetărorii au introdus tuburi în stomacul animalelor și au montat recipiente din plastic pe spatele lor, captând astfel 300 de litri de metan zilnic. Cantitatea este suficientă pentru a asigura funcționarea unui frigider timp de o zi.

Metanul produs de vaci, transformat in energie

Scutecele

În medie, un copil are nevoie de 6.500 – 10.000 de scutece până când învață să folosească olița sau WC-ul. Materialul din care acestea sunt confecționate nu este însă biodegradabil. Încercând să le reducă impactul asupra mediului, o companie britanică planifică să producă energie din deșeurile oranice recuperate din scutece.

Alcoolul

În anul 2006, autoritățile suedeze au confiscat aproximativ 700.000 de litri de alcool produs ilegal. În loc să îl arunce, au hotărât să îl transforme în biocombustibil. Astfel, au alimentat 1.000 de camioane și autobuze.

Sălile de gimnastică

Numeroși inventatori au propus până acum transformarea energiei umane în electricitate. Câteva săli de gimnastică au adoptat tehnologia, instalând-o pe biciclete de fitness și biciclete eliptice. Astfel, își asigură energia necesară pentru a pune în funcțiune echipamentele electrice și pentru a lumina sălile.

Baloanele

În loc să folosească panouri solare costisitoare, o companie a dezvoltat o tehnologie relativ simplă pentru captarea energiei solare. A creat baloare solare, realizate pe jumătate din folie de plastic metalizată și pe jumătate transparente. Razele soarelui pătrund prin partea transparentă, iar energia este stocată în interior. Procesul este la fel de ieftin ca producția de energie din gaz metan.

steinelshop.ro/

Meduzele

Strălucirea meduzelor este datorată unei proteine verzi, fosforescente. Atunci când vietățile sunt plasate pe electrozi din aluminium și expuse la raze UV, se elimină electroni cu ajutorul cărora se produce electricitate. Cercetătorii au reușit astfel să producă combustibil biologic.

Zațul de cafea

Zațul de cafea conține 20% ulei, similar altor deșeuri din care se produce biocombustibil. Prin urmare, poate fi folosit ca resursă pentru producția de combustibil sau energie. Dacă ar fi valorificat, zațul ar putea asigura anual producția a aproximativ 11 milioane de litri de biodiesel.

„Şerpii” de mare

Cunoscute ca „șerpi de mare” datorită formei lor, centralele electrice montate la suprafața mărilor și oceanelor folosesc mișcarea valurilor pentru a produce electricitate. Cu ajutorul lor, Portugalia estimează că va genera 2.25 megawatts, cantitate suficientă pentru a asigura necesarul energetic al 1.500 de gospodării.

Serpi de mare, centrale electrice care folosesc energia valurilor

Respirația

Un designer brazilian a creat un dispozitiv care poate transforma respirația în energie. Seamănă cu o mască și poate încărca telefonul sau orice alt dispozitiv electronic în timp ce utilizatoarul aleargă sau doarme.

Mișcarea umană

Presiunea exercitată de oameni în timpul mersului sau alergatului poate fi și ea transformată în energie. În Tokyo, autoritățile au instalat pavele piezoelectrice în zonele pietonale cele mai aglomerate, precum cele în care sunt amplasate taxatoarele de la metrou.

Tehnologia este folosită și de un club de dans din Olanda, care își alimentează becurile LED cu energia rezultată din mișcările dansatorilor.

Zmeele

Deși turbinele eoliene folosesc vântul, o resursă regenerabilă, pentru a produce energie, eficiența lor este relativ redusă, întrucât depind de intensitatea și disponibilitatea acestuia. Zmeele, pe de altă parte, ajung în zone în care vântul este constant și mult mai puternic. De aceea, au fost conectate la dispozitive amplasate pe pământ, pentru a produce energie.

Căldura corpului

Deși cel mai adesea insuportabilă, căldura emanată de corpurile oamenilor înghesuiți în diferite încăperi (precum stațiile de metrou) ar putea fi folosită pentru a produce electricitate. Autoritățile din Stockholm folosesc deja tehnologia, iar cele londoneze intenționează să o adopte. Astfel, vor putea încălzi în jur de 500 de case cu ajutorul căldurii captate din metrou.

Gândacii

Cercetătorii au reușit să modifice genetic gândacii, astfel încât aceștia să producă petrol nerafinat atunci când consumă deșeuri agricole. Astfel, nu doar că se obține o resursă regenerabilă, dar se și elimină un deșeu într-un mod eficient.

Gheizerele

În nordul Californiei, se află cel mai mare complex de centrale electrice din lume care folosesc energie geotermală. Acesta asigură o cincime din cantitatea de energie regenerabilă produsă în California.

Centrala electrica din California, care foloseste energia gheizerelor

Ploaia

Prin plasarea unor senzori pe acoperișuri, energia cinetică rezultată din căderea stropilor de ploaie poate fi captată și transformată în electricitate. Astfel, o casă dotată și cu panouri solare, și cu senzori pentru ploaie ar putea avea asigurată energia necesară în mod aproape continuu.

spot_img

Ultimele știri