Romania renunta la a doua centrala nucleara

Activistii de mediu sustin ca energia nucleara este periculoasa

Romania nu va mai demara proiectul de construire a celei de a doua centrale nucleare.  Decizia de renuntare la noul obiectiv industrial, cu implicatii majore in plan economic si de mediu, reiese din proiectul “Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007 – 2020, actualizata pentru perioada 2011 – 2020”.

Noua forma a Strategiei energetice va intra in vigoare in momentul in care proiectul acesteia, promovat de Ministerul Economiei, va fi aprobat de Guvernul Romaniei.

Cea mai recenta etapa parcursa in acest proces legislativ a fost emiterea Avizului de Mediu. Avizul a fost publicat acum cateva zile pe site-ul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

Ultima versiune a Strategiei nu mai propune constructia unei noi centrale nucleare”, subliniaza Avizul de mediu.

Prima forma a Strategiei energetice a Romaniei fusese elaborata in anul 2007. Alte doua versiuni au fost elaborate in anul 2011, iar cea mai recenta varianta a fost definitivata in anul 2012. Aceasta varianta este cea care a primit Avizul de mediu.

Prima forma a Strategiei fusese aprobata de Guvernul Romaniei prin HG 1069 / 2007, fara parcurgerea procedurii de evaluare de mediu. Procesul de evaluare a inceput abia in anul 2009.

Suprafetele ocupate in arii protejate ar trebui sa scada

Avizul emis de Ministerul Mediului la sfarsitul anului 2012 a tinut cont si de actualizarea hartilor siturilor Natura 2000, aprobate la sfarsitul anului 2011. Avizul de mediu subliniaza, drept “cerinta minima”, ca suprafata de teren si de apa ocupata de activitati energetice in interiorul ariilor protejate trebuie sa ramana constanta. “Este de preferat ca aceasta valoare sa scada”, avertizeaza avizul de mediu.

De la prima versiune pana la cea din anul 2012, proiectul Strategiei energetice a suferit cateva modificari semnificative, consemnate si in Avizul de mediu. De exemplu, cresterea economica luata in calcul in ultima varianta a Strategiei energetice este mai redusa decat cea anticipata in anul 2007, ceea ce va determina o crestere mai redusa a consumului de energie electrica al Romaniei in urmatorii ani.

Pe de alta parte, ultima varianta a Strategiei indica o pondere mai mare a surselor regenerabile de energie – hidro, eolian, biomasa, solar si geotermal, pondere care, si in viziunea Ministerului Mediului, trebuie sa creasca.

Cresterea mai redusa a consumului si marirea ponderii energiilor verzi “creeaza premizele unei reduceri (per ansamblu) a presiunii sectorului energetic asupra mediului, fata de situatia actuala si fata de versiunea Strategiei din 2007”, subliniaza Avizul de Mediu.

Greenpeace: „Trebuie sa renuntam si la reactoarele 3 si 4”

In Romania, activistii de mediu au protestat de mai multe ori impotriva intentiei de extindere a utilizarii energiei nucleare. Ultimul protest de acest tip (foto) a fost realizat de membrii Greenpeace, la mijocul anului trecut, chiar in fata sediului Ministerului Economiei – initiatorul Strategiei energetice a Romaniei.

Coordonatorul de campanii al Greenpeace Romania, Ionut Cepraga, a declarat astazi, pentru Green Report, ca renuntarea la a doua centrala nucleara nu este suficienta.

Trebuie sa renuntam si la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda„, a declarat Ionut Cepraga.

De asemenea, Greenpeace solicita si renuntarea la construirea de noi termocentrale pe carbune. Activistii de mediu considera ca dezvoltarea de capacitati energetice „rigide”, de tipul termocentralelor sau al centralelor atomice, se face in defavoarea energiei regenerabile. Ca si in tarile Europei Occidentale, in sistemul energetic al Romaniei trebuie integrate, cu prioritate, surse de energie verde, subliniaza Ionut Cepraga.

O serie de state europene au anuntat deja ca stopeaza dezvoltarea sectorului nuclear sau chiar ca renunta complet la aceasta sursa de energie, in urma dezastrului de la centrala atomica de la Fukushima, din anul 2011.

spot_img

Ultimele știri