VIDEO Suprafața planetei Pluto este dominată de munți uriași de gheață

Primele imagini obținute de sonda spațială New Horizons de pe suprafața planetei Pluto arată munți din gheață și, în mod surprinzător, o suprafață netedă fără cratere, au anunțat reprezentanții NASA, informează Reuters.

pluto

Imaginile reprezintă primele rezultate concrete de la începutul misiunii în urmă cu nouă ani și jumătate. Sonda spațială, de dimensiunea unui pian, a străbatut 4,82 de miliarde de kilometri pentru a fotografia planeta Pluto de la o distanță de 12.550 de kilometri.

New Horizons a ieșit de pe orbita lui Pluto și explorează în prezent profunzimile Centurii Kuiper, o regiune aflată la limita exerioară a Sistemului Solar, dincolo de planeta Neptun. În acea regiune se află câteva mii de corpuri cerești asemănătoare lui Pluto, despre care oamenii de știință afirmă că reprezintă „rămășițe” ale etapei inițiale de formare a Sistemului Solar, care a avut loc în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Cercetătorii nu știu deocamdată felul în care pe Pluto s-au format munți atât de înalți – cel mai înalt având altitudinea de aproape 3.350 de metri, fiind aproape la fel de înalt ca Munții Stâncoși Canadieni.

Un alt mister este motivul pentru care Pluto are o scoarță atât de tânără. Această planetă pitică înghețată, care este mai mică decât Luna, ar trebui să fie în mod normal presărată cu cratere de impact, în urma ciocnirilor sale cu numeroasele roci și stânci care se află în Centura Kuiper. Oamenii de știință americani sunt de părere că munții de pe Pluto s-au format cel mai probabil în urmă cu cel mult 100 milioane de ani, o vârstă extrem de redusă, în comparație cu aceea a Sistemului Solar.

New Horizons este cea mai rapidă sondă trimisă de om în spațiu. Ea a trecut pe lângă Pluto cu peste 49.000 de kilometri pe oră, la această viteză o coliziune fie și cu un corp de mărimea unui bob de orez putându-se dovedi catastrofală. De la Voyager 2, care a survolat planeta Neptun în 1989, nicio misiune nu s-a mai apropiat atât de mult de o altă planetă.

Citește și:

După o aterizare cu emoții pe cometă, robotul Philae a început să trimită date

Robotul Philae a găsit molecule organice pe cometă

Apa de pe cometa 67P e diferită față de apa de pe Pământ

spot_img

Ultimele știri