Urbanismul modern si spatiile verzi, aparate de societatea civila

Reprezentanti ai societatii civile au pledat miercuri, in cadrul dezbaterii "Orase in pericol", pentru pastrarea spatiilor verzi prin interzicerea constructiilor pe aceste terenuri si pentru un urbanism modern, anunta Agerpres.

Organizata la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) de Ordinul Arhitectilor din Romania, dezbaterea a reunit reprezentanti ai societatii civile, autoritatilor locale, centrale si politicieni. Cele doua obiective promovate de societatea civila si-ar atinge scopul, potrivit societatii civile, prin adoptarea, de catre Parlament, a OG 114/2007 privind spatiile verzi si OG 27/2008 privind urbanismul. Prevederea potrivit careia autoritatile locale ar avea obligatia sa asigure, pana la 31 decembrie 2010, 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor a fost apreciata drept "nerealista", intrucat in multe orase nu exista posibilitatea atingerii acestei cifre decat printr-o extindere a localitatilor.

In privinta parcurilor, primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a propus amendarea ordonantei, astfel incat lucrarile de utilitate publica sa nu fie ingradite.

"Spatiile verzi trebuie pastrate, dar nu poti opri dezvoltarea unui oras. Aducem in domeniul public al statului terenuri expropriate pentru lucrari de utilitate publica si acordam alte terenuri in compensare, pentru pastrarea aceluiasi procent de spatiu verde", a spus Andrei Chiliman. Deputatul Vasile Gherasim l-a sustinut pe primarul Andrei Chiliman si a subliniat ca in cadrul Comisiei de administratie a Camerei Deputatilor este agreata ideea ca parcurile, gradinile zoologice si botanice sa fie mentinute in forma actuala, cu stricta exceptie a lucrarilor de utilitate publica – sosele, poduri. Referitor la OG 27/2008 privind urbanismul, participantii la dezbatere au convenit ca actul normativ trebuie sa fie aprobat astfel incat interesul investitorilor sa nu prevaleze asupra interesului public.

Arhitecti, reprezentanti ai Ministerului Mediului, primariilor si organizatiilor de profil au sustinut aceasta ordonanta, intrucat reduce considerabil posibilitatea consiliilor locale de a modifica planurile urbanistice generale, zonale si de detaliu, pentru a apara orasele de intensificarea exagerata a constructiilor. Deputatul Vasile Gherasim a subliniat ca propunerea arhitectului-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, referitoare la limitarea densitatii constructiilor de parcela, caracterizata printr-un coeficient de utilizare a teritoriului de maxim 4, a fost acceptata in dezbaterile din Comisia de administratie publica.

De asemenea, participantii la dezbatere au convenit ca termenul de intrare in vigoare a ordonantei privind urbanismul sa fie de un an de la emiterea actului normativ – 26 decembrie. "Daca societatea civila s-ar mobiliza ca in cazul ordonantei privind urbanismul, societatea romaneasca ar beneficia de startul calitativ de care are nevoie", a incheiat deputatul Sorin Zamfirescu, fost primar al municipiului Ramnicu Valcea.
Foto: Ped Shed
 

spot_img

Ultimele știri