Studiu: Uraganul Maria a cauzat o distrugere fără precedent a pădurilor

Uraganul Maria a distrus sau a afectat grav până la 40 de milioane de copaci în Puerto Rico, conform unui nou studiu care atrage atenția că viitoarele furtuni tropicale ar putea avea un impact major asupra pădurilor de la tropice.

Uraganul Maria a fost cea mai puternică furtună înfruntată de Puerto Rico începând cu 1928. Noul studiu a analizat daunele aduse vegetației și a descoperit că acestea sunt „fără precedent în timpurile moderne și sugerează că furtuni mari mai frecvente stârnite de clima în încălzire ar putea altera permanent pădurile nu numai aici, ci în majoritatea regiunilor tropicale din Atlantic.”

Ca urmare, biodiversitatea ar putea avea de suferit, iar emisiile de carbon care ajung în atmosferă ar putea crește.

Uraganul Maria a omorât de două ori mai mulți copaci decât furtunile trecute și a rupt de trei ori mai multe trunchiuri. Pentru unele specii situația a fost și mai gravă, ratele de rupere fiind de până la 12 ori mai mari față de furtunile precedente. În mod îngrijorător, copacii mari și solizi au suferit cel mai mult.

„Aceștia tindeau să fie copacii care cresc cel mai încet și sunt cei mai valoroși, care în trecut au fost cei mai rezistenți la furtuni mari: falnicii tabonuco cu coroane mari, prețuiți pentru mobilă și construcția de bărci și groșii ausubos, al căror lemn este atât de dens încât nu plutește în apă. Aceștia și alți copaci mari oferă habitat pentru multe păsări și alte creaturi, care nu trăiesc în copacii mai mici. Aproximativ jumătate dintre copacii cu trunchiuri rupte vor muri în următorii doi sau trei ani.”, a explicat Maria Uriarte, autoare principală a studiului și cercetătoare la Earth Institute în cadrul Universității Columbia din SUA.

Studiu: Uraganele din ultimii ani au fost mai distructive din cauza schimbărilor climatice

Prognozele arată că uraganele vor deveni tot mai intense o dată cu creșterea temperaturilor. Uriarte a explicat că acestea vor omorî mai mulți copaci și că factorii care îi protejau înainte nu se mai aplică.

„Pădurile vor deveni mai scurte și mai mici, pentru că nu vor avea timp să crească la loc, și vor fi mai puțin diverse.”

Doar câteva specii au arătat o rezistență mai bună decât altele, printre care și palmierii, care își pot reveni rapid după furtuni.

Cercetătorii avertizează că pierderea unui număr atât de ridicat de copaci ar putea avea efecte în cascadă asupra biodiversității pădurilor, afectând viața sălbatică și plantele. Acest lucru ar putea altera și dinamica de creștere a pădurilor, care ar putea ajunge să emită mai mult carbon decât absorb.

Studiul a fost publicat în revista științifică Nature Communications.

spot_img

Ultimele știri