Un mit destramat: Culturile modificate genetic au o recolta mai mica decat cele conventionale

Culturile de soia modificata genetic au o recolta cu 10% mai mica decat cea a culturilor traditionale de soia, arata un nou studiu al Universitatii din Kansas. Aceasta concluzie contrazice, astfel, declaratiile potrivit carora controversata tehnologie va rezolva criza mondiala de hrana, informeaza The Independent.

Profesorul Barney Gordon, de la departamentul de agronomie al universitatii, a declarat ca a demarat acest studiu care a durat trei ani intrucat fermierii care au trecut la culturii modificate genetic au observat ca recolta nu este atat de mare cum s-au asteptat chiar si in conditii optime.

El a cultivat soia modificata genetic de la compania Monsanto si o varietate conventionala aproape identica pe acelasi camp. Cultura MG a produs numai aproximativ 3.178 de kilograme pe hectar, fata de aproximativ 3.497 de kilograme de hectar provenite de la cultura conventionala.

Cultura modificata si-a revenit doar dupa ce cercetatorul a adaugat magneziu, ceea ce sugereaza faptul ca modificarea genetica impiedica abilitatea culturii de a extrage elemental esential din sol. Chiar si dupa adaugarea magneziului, recolta modificata genetic a ajuns din urma recolta de pe cultura conventionala, dar nu a depasit-o.

Noul studiu confirma un alt studiu anterior, realizat de Universitatea din Nebraska, potrivit caruia un tip de cultura de soia MG de la Monsanto a produs cu 6% mai putina soia decat "omologul" sau conventional si cu 11% mai putin decat cea mai buna soia conventionala.

Studiul Universitatii din Nebraska sugereaza ca unul dintre factorii acestei descoperiri este ca in timpul necesar unei culturi sa fie modificata genetic, se dezvolta unele conventionale mai bune. Un alt factor este faptul ca procesul de modificare genetica dauneaza productivitatii culturii.

Reprezentatii companiei Monsanto s-au arata surprinsi de marimea declinului descoperit de studiul Universitatii din Kansas, dar nu si de faptul ca recolta a scazut. Ei au spus ca soia nu a fost modificata in sensul cresterii recoltelor si ca se afla in proces de dezvoltare un tip de cultura care creste recolta.

Criticii se indoiesc ca Monsanto ar putea realiza acest lucru, intrucat este nevoie de modificari tehnologice mai complexe. Lester Brown, presedintele Earth Policy Institute din Washington, unul dintre primii care au prezis aceasta criza a hranei, a declarat ca fiziologia plantelor atinge, in prezent, limitele productivitatii.

El a comparat plantele modificate genetic cu ateltii. De la atingerea recordului de patru minute pe mila de catre Roger Bannister in 1950, timpul a fost imbunatatit modest. "In ciuda tuturor progreselor in antrenament, nu s-a ajuns la trei minute pe mila", a concluzionat acesta.

spot_img

Ultimele știri