Training WWF: Cercetarea este esentiala

Pentru a afla exact ce efecte are incalzirea globala asupra Romaniei avem nevoie de cercetare si fonduripu. Este necesar un efort coerent si consistent in acest sens. Acesta a fost semnalul dat de Dr. Roxana Bojariu, Seful Grupului pentru Cercetari Climatice din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. Expertul care a participat la intocmirea raportului IPCC pe 2007 a tinut astazi o prezentare in cadrul trainingului organizat de WWF pentru jurnalistii romani de mediu.

Dr. Bojariu a demonstrat prin prezentarea concluziilor cercetatorilor din toata lumea ca putem spune cu certitudine ca omul influenteaza activ clima secolului al XX-lea si ca pana in anul 2030, in conditii normale, adica aplicarea masurilor deja existente, clima la nivel global va creste cu aproximativ 1,2 grade Celsius. Umanitatea consuma toate resursele de combustibili fosili generate in sute de milioane de ani in doar cateva generatii, a mai emfazat cercetatorul roman. De asemenea, o alta tema interesanta atinsa a fost considerarea schimbarilor petrecute in Antarctica ca etalon pentru efectele incalzirii globale. Cercetatorul roman a tinut sa precizeze ca nu exista destule date pentru determinarea cauzelor schimbarilor care se petrec aici si niciun expert nu ar putea spune cu certitudine ca acestea sunt cauzate de gazele cu efect de sera pentru ca nu exista suficiente date.

„Avem nevoie de cercetare. Stim ca exista modificari ale climei la nivel global dar nu avem destule date pentru stabilirea acestor modificari la nivel regional si nici nu putem afirma cu certitudine nivelurile de crestere a concentratiei de dioxid de carbon sau a gazelor cu efect de sera in general”, a tinut sa sublinieze in finalul prezentarii Dr. Roxana Bojariu.

Trainingul de astazi a mai inclus o prezentare WWF pe tema legislatiei de mediu la nivel european si a fost tinut la Ambasada Marii Britanii din Bucuresti.
 

spot_img

Ultimele știri