Therese Hyden: Suedia va deveni primul stat OCDE fără combustibili fosili până în 2045

Ambasadoarea Suediei, Therese Hyden, a reamintit, în conferința de deschidere a Festivalului Midsommar de la Roaba de Cultură, că sustenabilitatea este foarte importantă pentru țara sa și că aceasta va deveni primul stat OCDE, parte a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, fără combustibili fosili până în 2045.  

Ambasada Suediei, care susține Festivalul Midsommar, din 10 – 11 iunie, a subliniat că urmează două zile de concerte, demonstrații și activități care arată cât de importantă este natura pentru suedezi.

Programul Festivalului Midsommar aici: Midsommar la Roaba de Cultură: Programul complet al sărbătorii suedeze

„Sustenabilitatea este o obligație pentru toți suedezii. Suedia își propune să devină prima țară OCDE fără combustibili fosili până în 2045. Există un angajament puternic al autorităților de stat, al industriilor și al societății de a proteja mediul. Guvernul stabilește cadrul legal și creează stabilitatea necesară creșterii economice. Companiile au, de asemenea, un rol foarte important pentru tranziția verde. Ele investesc masiv în soluții, produse și servicii care contribuie la atingerea țintei de emisii nete zero și la o societate durabilă”, a spus ambasadoarea Suediei la București, Therese Hyden, în cadrul conferinței.

Multe companii suedeze acoperă domenii care țin de sustenabilitate și tranziție verde. Companiile care susțin în acest an Festivalul Midsommer acoperă o gamă largă de industrii-cheie, care răspund cerințelor și nevoile în creștere ale societății.

Acestea includ:

  • soluții de energie regenerabilă oferite de OX2,
  • transport electrificat și tehnologii de încărcare electrică dezvoltate de Volvo Trucks, Scania și ABB,
  • soluții sustenabile pentru locuințe și o mentalitate de afaceri incluzivă și social oferite de Ikea,
  • ambalaje ecologice pentru alimente și băuturi de la Tetra Pak,
  • servicii de diagnosticare și îngrijire medical de top oferite de Medicover,
  • inovații de ultimă oră dezvoltate de Elekta,
  • soluții de conectivitate pentru un viitor durabil dezvoltate de Ericsson,
  • electrocasnice concepute pentru a proteja mediul de la Electrolux,
  • construcții cu emisii scăzute de carbon realizate de Skanska,
  • soluții inovatoare pentru un transport mai sigur dezvoltate de Holmberg,
  • servicii de securitate de la Securitas, programe de îngrijire personală și stil de viață sănătos oferite de Oriflame și WorldClass,
  • bunuri de larg consum oferite de European Drinks, European Food și Absolut.

Energie verde

Companie OX2, unul dintre susținătorii Festivalului, are deocamdată în România, 600 MW instalați, în timp ce pe plan mondial – grupul deține 40GW în 12 țări. OX2 își propune să se extindă și să acopere tot spectrul tehnologic – eolian, solar, stocare de energie, hidrogen. România este o piață în plină expansiune și are potențialul necesar pentru a face tranziția la energia verde până în 2050. OX2 România testează acum posibilitatea de a oxigena apa oceanului cu oxigenul rezultat în urma producerii hidrogenului din apă.

„Unul dintre lucrurile pe care le admir la poporul suedez este grija pe care o arată pentru mediul înconjurător și pentru un viitor sustenabil. OX2 România promovează modelul suedez prin chiar business-ul său: energia regenerabilă. Ne mândrim să fim partenerii Festivalului Midsommar, un eveniment care popularizează sustenabilitatea ca mod de viață”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, country manager OX2 România.

La rândul său, Dragoș Rebegea, CEO Ericsson România, a reamintit că grupul încearcă să fie un jucător pe piața comunicațiilor și, în același timp, să aducă „un pic de cultură suedeză în România”.

„Subiectul sustenabilitate a fost abordat de Ericsson, acum ceva timp. Ne bazăm pe tehnologia comunicațiilor mobile. (…) Punem accent pe reducerea consumului de energie. La nivel global, factura cu energia electrica pentru rețele se ridică  la 25 de mld de dolari”, a spus Rebegea.

CEO-ul Ericsson a spus că cele trei targeturi ale companiei în domeniul sustenabilității sunt:

  • reducerea cu 50% consumul echipamentelor pe care le produc;
  • emisii nete zero până în 2030;
  • emisii nete zero pe întregul lanț valoric până în 2040.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri