Ce nu știai despre fauna și flora României

România este o țară extrem de bogată în ceea ce privește varietatea florei și a faunei. Există numeroase specii de plante și animale, mai mult sau mai puțin cunoscute, care sălășluiesc pe aceste meleaguri. Din nefericire, multe dintre acestea sunt puse în pericol sau chiar sunt declarate pe cale de dispariție, din cauza poluării, suprapopulării și a acțiunilor omului.

Amprenta ecologică reprezintă un mod prin care poate fi măsurat impactul pe care omul îl are asupra mediului. Mai clar, este vorba despre „cantitatea” de natură necesară pentru ca economia sau omenirea să fie susținute. Un astfel de calcul ne poate arăta exact cât consumăm și cât risipim și unde putem lucra pentru a diminua factorul negativ pe care îl reprezentăm față de mediul natural.

Pentru a face o schimbare este necesar ca fiecare dintre noi să fie mai atent la modul în care se folosește de resursele naturale care îi sunt la dispoziție. Totuși, majoritatea oamenilor nu sunt convinși că merită să își schimbe obiceiurile pentru a avea grijă de ceea ce le oferă natura.

Nu știi încă dacă să îți modifici stilul de viață pentru a avea mai multă grijă de fauna și de flora acestei țări? Atunci dă-ne voie să îți prezentăm o serie de informații fascinante despre animalele, păsările, copacii și plantele din România, care o să te convingă cât de uimitoare poate fi natura.

Una dintre cele mai rare păsări din România

Flora României cuprinde câteva sute de specii de păsări, printre care se numără și codalbul, care este considerată una dintre cele mai rare zburătoare. Aceasta este o pasăre răpitoare de zi, din familia Accipitridae, care își face veacul în zona din Delta Dunării.

Codalbul este o pasăre mare, caracterizată de coloritul în nuanțe de maro și alb, de ciocul galben și de ghearele mari, încovoiate și se află pe lista animalelor pe cale de dispariție pe teritoriul țării. Consumă cel mai adesea pești, dar uneori și păsări sau mici mamifere.

Cel mai mare mamifer terestru din Europa

Dacă te-ai întrebat vreodată care este cel mai mare mamifer terestru de pe teritoriul continentului în care ne situăm, află că este vorba despre un animal care se regăsește și la noi în țară. Zimbrul, sau bizonul european, este și cel mai greu animal din Europa, putând cântări până la 900 de kilograme.

Acesta este un animal erbivor, care își face veacul în zonele de pădure din rezervațiile naturale din România sau în grădinile zoologice. Se hrănește cu iarbă, arbuști  sau puieți și este foarte important pentru natură, deoarece contribuie la fertilizarea terenurilor.

(c) Petre Stăncescu

Vreme de aproximativ 200 de ani zimbrul a dispărut din România, ca mai apoi să fie reintroduse 17 exemplare pe teritoriul țării, în Munții Țarcu. În prezent există peste 150 de zimbri în libertate, a căror activitate este monitorizată și studiată de către specialiști.

Plante luminoase

Poate părea greu de crezut, dar există plante care luminează în întuneric. Unele dintre acestea se poate regăsi chiar și la noi în țară, precum gheba de copac sau mușchiul luminos. Cel din urmă poate fi văzut în diverse zone din Munții Vrancei sau în Poiana Stampei, pe trunchiurile copacilor sau pe buștenii putrezi. Se pare că aceste plante sau ciuperci au abilitatea de a absorbi razele ultraviolete și de a reține radiațiile din fasciculul luminos, în pigmenții de culoare. Lumina emanată de către ele poate fi vizibilă de la distanțe mari.

Balaurul dobrogean

Deși nu este veninos, dimensiunea sa de până la 2,6 metri i-a determinat pe oameni să îl poreclească „balaurulul dobrogean” sau „șarpele cu patru dungi răsăritean”. Are un colorit în nuanțe de cafeniu închis și maro, cu tente de alb, galben și roz.

Acesta este un șarpe din familia colubride, care își face veacul în zonele de stepă și în apropiere de casele oamenilor. Chiar dacă aspectul său este unul amenințător, această specie a fost declarată protejată la noi în țară. Poate fi găsit în județele Buzău, Constanța, Tulcea și Galați. Este considerat util pentru agricultură deoarece se hrănește cu rozătoare dăunătoare.

Hamsterul românesc

Dacă erai de părere că în țara noastră nu există specii interesante de animale, iată contrariul. În România există hamsterul românesc, cunoscut și ca hamsterul dobrogean. Acesta este o specie de rozătoare din familia Cricetidae, de dimensiuni mici, ușor de recunoscut după coloritul în nuanțe de cenușiu, galben, negru și cafeniu.

Hamsterul românesc poate fi văzut în zona Dobrogei, în Tulcea, dar și în Bulgaria. Acesta își face veacul în galerii subterane și își desfășoară activitatea preponderent în timpul nopții. Este considerat a fi rar deoarece nu au fost observate decât foarte puține exemplare, mediul lor de trai fiind afectat de agricultura excesivă.

Laleaua pestriță

Denumirea oficială a lalelei pestrițe este Fritillaria meleagris, care înseamnă „cutie cu zaruri”. Aceasta este o floare de culoare violet sau purpuriu, care prezintă un model pestriț, sub forma unor pătrate. Înflorește în lunile de primăvară și este o specie pe cale de dispariție. Poate fi întâlnită în România, în județul Timiș, în stare de sălbăticie, dar și în Suceava, în Rezervația naturală Pădurea Zamostea Luncă.

Dihorul pătat

Un animal de dimensiuni mici, subțire, agil și rapid, așa am putea descrie dihorul pătat. Acesta poate fi găsit în zona Dobrogei, în galerii săpate sub pământ. Are o blană deasă și lucioasă și gheare lungi și puternice. România este singurul loc din Europa în care mai poate fi găsit dihorul pătat, această specie aflându-se pe lista animalelor protejate, încă din anul 1993.

Papucul doamnei

O specie rară de orhidee este denumită Papucul doamnei și poate fi găsită în zonele pădurilor de foioase. Aspectul său este unul distinct, în nuanțe de galben și roșu închis, cu o formă rotunjită, care se aseamănă cu un pantof. Această floare se află pe lista plantelor protejate, în întreaga Europă. Este una dintre cele mai rare flori din România, iar pe teritoriul țării este protejată încă din anul 1938.

Capra Neagră

Cu o înălțime de până la 130 de centimetri, o coadă scurtă, blană maro roșcată, coarne încovoiate și o greutate de până la 50 de kilograme, capra neagră poate fi văzută în Munții Făgăraș, Retezat, Piatra Craiului, Parâng sau Bucegi. Aceasta trăiește în grupuri sau singură și se hrănește cu muguri, frunze, măceșe sau mușchi.

Imagine de Mario de la Pixabay

Capra neagră este extrem de agilă, putând să se cațere ușor pe munții stâncoși. Prezintă simțuri bine dezvoltate și este extrem de sperioasă. Această specie este protejată în România, fiind pe cale de dispariție.

Fauna și flora României dețin numeroase bogății naturale care necesită protecție, pentru a ne asigura că pot fi admirate și de generațiile care vor veni. Este important ca fiecare dintre noi să fie conștient de amprenta ecologică pe care o lasă modul în care utilizează și prețuiește resursele. Nu uita, schimbările mici sunt cele care pot face diferența!

spot_img

Ultimele știri