Telegraful de Prahova: Au uitat de cladirile ecologice din Ploiesti

Ministerul Mediului a lansat un program prin care romanii ar putea beneficia de o subventie pentru montarea unor sisteme de panouri solare pentru incalzirea locuintei. In Ploiesti exista imobile care au astfel de dotari dinainte de 1990, dar nimeni nu mai stie de existenta lor.

Ministerul Mediului a lansat programul „Casa verde”, prin intermediul caruia toti cei care vor sa isi monteze panouri solare pentru incalzire vor beneficia de subventii de la stat care se pot ridica chiar si la 90% din valoarea investitiei. Proiectul este destinat atat pentru persoanele fizice cat si juridice, iar finantarea vine din partea Administratiei Fondului pentru Mediu. In cazul persoanelor fizice, fondurile se ridica chiar si la 90% din costul de montare al sistemelor, dar nu mai mult de 25.000 de lei, iar in cazul unei societati finantarea poate ajunge pana la jumatate din cost, dar nu mai mult de 250.000 de lei, primariile si scolile vor avea o subventie de 60% din costuri.

Romanii care vor sa faca o astfel de investitie trebuie sa demonstreze ca au posibilitatea sa contribuie cu 10% din suma totala si sa isi depuna dosarul la unul dintre agentii economici validati de Ministerul Mediului si Administratia Fondului pentru Mediu. Lista cu societatile acceptate va fi afisata pe site-ul Ministerului Mediului la sfarsitul lunii decembrie. Dupa ce primesc o nota de acceptare de la firma specializata cu montarea sistemelor, subventia va intra in contul societatii alese de beneficiar pentru a efectua lucrarea.

Prahovenii s-au aratat interesati de noile sisteme inca dinainte de demararea programului de subventii acordate de stat. „Noi am inceput afacerea in Prahova in luna martie si pana in prezent am avut peste 460 de cereri, dintre care 12 solicitari pentru companii foarte mari, cu 3.000 – 4.000 de angajati. Panourile solare ofera timp de noua luni din an apa calda, adica fara niciun fel de cheltuiala din partea beneficiarului si o reducere de 30, 40% din facturile pentru celelalte trei luni din an.

Costurile nu sunt foarte ridicate. De exemplu, am avut o comanda zilele trecute pentru un bloc cu 20 de apartamente, unde am montat 37 de panouri solare si doua boilere, iar pretul s-a ridicat la 24.000 de euro, adica 1.500 de euro pentru apartament cu taxe cu tot. Pentru o casa privata investitia este de aproximativ 4.000 de euro”, ne-a declarat Marian Ringhilescu, consultant la o firma de profil din Prahova.

Comenzile vor creste

„Numarul comenzilor va creste sigur dupa ce va intra in vigoare programul Ministerul Mediului. Noi suntem deja implicati in aceste demersuri. Am purtat discutii cu cei de la Administratia Fondului de Mediu si le-am sugerat ca subventia sa fie o suma fixa, ca si in celelalte tari in care este implementat sistemul. De exemplu, in Olanda un cetatean primeste fix 2.000 de euro pentru un sistem solar si 10.000 de euro pentru achizitionarea unei pompe de caldura.

Celelalte state, precum Elvetia, Franta sau Italia, au un procent fix de 55% din investitie. Daca in Romania va fi vorba de o suma de bani variabila ne vom trezi cu oameni care doresc sa isi monteze 60 de panouri solare in toata gospodaria si sa primeasca subventia maxima de la stat, iar pentru ceilalti nu vor mai exista fonduri. Din calculele noastre, fondurile destinate pentru proiect ajung pentru aproximativ 20.000 de romani”, a adaugat Marian Ringhilescu.

Nu mai stie nimeni de „imobilele verzi”

Pe de alta parte, tot in Ploiesti, in cartierul Enechita Vacarescu, exista astfel de sisteme montate pe unele blocuri de vreo 20 de ani. De ele, insa, nu mai stie nimeni nimic. „Noi nu am primit inca nicio informatie cu privire la modalitatea in care prahovenii pot sa primeasca subventiile din partea statului la montarea panourilor solare.

Exista intr-adevar in Ploiesti imobile care au astfel de sisteme, dar nu stiu care sunt acestea”, ne-a declarat Camelia Steliean, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova. Nici ploiestenii care locuiesc in blocurile deja dotate cu panouri nu mai stiu care e starea acestora.

„Au fost puse prin 1987, dar nu au functionat cum trebuie niciodata. Mai mult, dupa ce a picat comunismul, nu au mai mers deloc. Nimeni nu a avut grija de ele si multi nici nu mai stiu de existenta lor. Acum cativa ani, la o furtuna, unele au fost luate de vant, un panou era sa omoare o femeie care trecea pe strada. Parerea mea este ca mai bine vine sa le ridice cineva decat sa se intampla o tragedie”, ne-a povestit o locatara din blocul 105, unul dintre imobilele cu panouri solare scoase din uz.

spot_img

Ultimele știri