Telegraful de Prahova: Aparatul care purifica aerul ca o padure de brad

Trei prahoveni au obtinut medalia de aur la Salonul de inventica de la Geneva pentru un nou purificator de aer. Desi o lume intreaga a fost interesata de inventia romanilor, autoritatile nu s-au aratat prea interesate de aparatul care ar putea scapa orase intregi de poluare.

Inginerii prahoveni Dumitru Panculescu, Valentina Nicolae, precum si cunoscutul inventator Justin Capra au pus la punct un aparat care ar putea crea o noua industrie, cea a purificarii aerului. Pentru inventia lor, ei au obtinut medalia de aur la prestigiosul salon international de la Geneva. Noua tehnologie este capabila, utilizand principiile de baza ale fizicii cuantice, sa purifice aerul. „Inventia noastra este absolut originala. Am reusit sa gasim solutia tehnologica la o problema destul de importanta, consideram noi, aceea a poluarii mediului. Natura a gasit aceasta solutie inaintea noastra, este vorba despre metabolismul coniferelor.

Practic, noi am realizat un dispozitiv care imita crengutele de brad si modul lor de functionare, prin care se realizeaza, de fapt, depoluarea mediului”, ne-a explicat ing. Valentina Nicolae, unul dintre inventatori. Dispozitivul a fost denumit „convertor electrocinetic” si este capabil sa purifice si sa deplaseze mase importante de aer. In acelasi timp, acesta stocheaza elementele chimice care stau la baza materiei prime pentru nanotehnologie.

Daca ar fi produs la nivel national, purificatorul de aer ar putea avea numeroase intrebuintari. „Pornind de la sanatate, in invatamant in salile de clasa, in biblioteci, in arhive, in subsoluri, dar si in toate zonele poluate si spatiile deschise. Pot spune ca aparatul chiar si canta. L-am auzit cantand si pot sa va spun ca are niste sunete extraodinare”, ne-a mai dezvaluit Valentina Nicolae.

„Bradul este, in realitate, arborele care isi produce necesarul de substante nutritive prin metode electrice, printr-o descompunere a elementelor, alegandu-le pe cele care ii convin. Pe noi ne interesa modul lui de hranire si cum distrugea el mirosurile”, ne-a explicat Dumitru Panculescu ideea de la care au pornit pana sa realizeze dispozitivul.Desi a atras atentia intregii lumi, mai ales prin aplicatiile in tehnologia auto, in special prin toba de esapament nepoluanta, aparatul nu a avut mare succes in judetul in care a fost inventat.

Asta in timp ce convertorul consuma cat un bec de frigider, purifica aerul cat un hectar de padure de conifere si pe baza lui ar putea fi realizate perdele de ozon care sa izoleze de zonele locuibile cei mai poluanti agenti industriali. „Din pacate, autoritatile carora ne-am adresat au fost mai putin sensibile la realizarea si bucuria noastra. Speram, insa, ca interesul sa creasca”, ne-a mai spus Valentina Nicolae.Inventatorii au mai castigat, cu dispozitivul purificator realizat cu mana lor si din fonduri absolut proprii, si medalia de aur la salonul romanesc Proinventa, care a avut loc in luna martie.

spot_img

Ultimele știri