Tarile bogate si DEEE-urile caritabile

Natiunile bogate continua sa abandoneze deseuri periculoase de eletronice in Africa. In momentul de fata, doua dintre companiile care au in vedere posibilitatea reciclarii deseurilor electronice pe continentul african sunt HP si Vodafone.

Cinci sute de containere transportoare de DEEE-uri din Europa si SUA vor ajunge luna aceasta in Lagos, Nigeria. Fiecare container va transporta echivalentul a 800 de monitoare de computer sau a 350 de televizoare de mari dimensiuni. Importatorii au acceptat cargo-ul in speranta ca anumite elemente ale aparatelor ar putea fi folosite, insa Basel Acton Network (BAN), organizatia mondiala de combatere a injustitiei de mediu, spune ca pana la 75% din aparatele acelea vor fi gunoi de-a dreptul.

Programul de mediu al natiunilor Unite spune ca mai mult de 50 de milioane de tone de deseuri electronice produse la nivel global ajung in Africa sub masca „donatiilor caritabile”. Ban spune ca exportatorii din tarile bogate trimit deseurile in China, Africa sau ale zone motivand ca vor gasi un cumparator care sa beneficeze de pe urma acelor deseuri.

Cumparatorii „economi” inteleg ca cargo-urile contin un amestec de compuere care pot fi refolosite si gunoi. Ei pot negocia cantitatea de deseuri pe care o accepta luand in calcul faptul ca incarcatura contine si obiecte care mai pot fi folosite. Computerele in stare de functionare sunt vandute in magazine second-hand, iar restul este aruncat. Lagos accepta 500 de tone de DEEE-uri pe an, ceea ce inseamna o rata lunara de 100.000 de computere. Cele mai multe unitati nefolosibile ajung la gropile de gunoi. Cantiatea minuscula care este reciclata trece prin acest proces in camere neventilate, unde grija pentru protectia sanatatii muncitorilor care se ocupa cu reciclarea este minima.

Astfel de activitati incalca flagrant Conentia Basel, care are 170 de semnatari si care a fost creeata pentru a reglementa transporturile deseurilor periculoase peste granita. Curentul acest contravine de asemenea si decretului nigerian din 1988 care interzice importul deseurilor periculoase, dar si reglementarii UE privind transportul deseurilor, care interzice exportul deseurilor electronice in tarile aflate in dezvoltare.

Problema complexa este si legea propusa la Washington, conform careia transportatorii americani pot livra legal deseuri oriunde in lumea atata vreme cat aceste deseuri sunt etichetate ca fiind reciclabile.
Conform directorului Centrului de Coordonare Regionala a Conventiei din Nigeria, Oladele Osibanjo, abordarea lipsita de coordonare a Africii vis-a-vis de deseurile de electronice lasa continentul vulnerabil in fata transporturilor sosite din SUA si Europa. El spune ca "marile afaceri nu vor reactiona decat daca vor exista reglementari solide. Guvernele trebuie sa ceara aplicarea acelorasi standarde inalte care se aplica si in Europa. Este doar o problema de trezire in problema DEEE-urilor”.

In acest context, lansarea „Ghidului pentru Electronice Verzi” de la Greenpeace a fost o veste buna pentru Africa, pentru ca acesta recomanda companiilor sa elimine deseurile de substante periculoase si sa ia inapoi echipamentele uzate de la consumatori in vederea reciclarii. Greeenpeace a publicat de curand un clasament al ratelor de performanta, in care Nokia ocupa primul loc, urmat de Sony Ericsson, Dell si Lenovo.

Incapatanata sa patrunda in acest clasament este compania HP, care si-a unit fortele cu Fondul petnru Solidaritate Digitala si Institutul Elvetian pentru Stiinta si Tehnologia Materialelor (EMPA) pentru a dezvolta un ssistem de gestionare a deseurilor electronice in Africa. Proiectul pilot, care va rula in jonctiune cu instrumentele informale de reciclare deja existente in Maroc, Kenya si Tunisia, are ca principal punct de lucru o baza din Africa de Sud si functioneaza pana in decembrie 2008.

Ca sa nu ramana in urma, Vodafone a lansat si ea propriul proiect de reciclare in Kenya. Ca si HP, producatorul de telefoane mobile va incerca sa „inghita” reciclatorii informali si metodele lor de depozitare. Zubaria Lone, senior manager responsabil de strategia de mediu Vodaphone, spune ca proiectul pilot a determinat compania sa gandeasca lateral. „In Europa vom incerca sa incurajam oamenii sa-si aduca telefoanele la reciclt, in Kenya insa vom incerca sa-I incurajam pe oameni sa dea telefoanele mai departe prietenilor sau familiei pentru a-I ajuta sa recicleze responsabil", a declarat acesta.

Bani din gunoi

Cu siguranta nu toate exporturile de deseuri sunt rele. In SUA de exemplu, Sony lucreaza impreuna cu compania de reciclare Waste Management pentru a extrage cuprul din televizoarele reciclate si din consolele PlayStation. E o afacere profitabila, intrucat cuprul se vinde cu 7000 de dolari tona, de trei ori mai mult decat pretul pe care il avea in 2002.

McIntyre recunoaste ca intentiile HP nu sunt cu totul altruiste, spunand ca „e discutabil daca ceea ce facem este din ratiuni pur filantropice, dar este foarte departe de asta. Este o oportunitate de afacere pentru ca loializeaza clientii si ii determina sa cumpere noi produse.”

Coordonatorul campaniei Greenpeace privind toxicitatea internationala, Zeina Alhajj, nu crede ca aceste activitati reprezinta in mod necesar „un management sanatos pentru mediu”. „Transferul de know-how si tehnologii de reciclare a deseurilor electronice nu ar trebui sa fie un pretext pentru a exporta si mai multe deseuri in Africa”, a declarat aceasta. Osibanjo este de acord ca ar putea dura ceva timp pana cand companiile globale sa isi asume responsabilitatea pentru eliminarea produselor lor si pentru diminuarea transporturilor de DEEE-uri, insa considera ca parteneriatul public-privat este un bun inceput.

Electronicele verzi

HP incurajeaza reciclarea deseurilor de electrice si electronice in Africa, dar politicile sale sunt net superioare celor adoptate de competitorii sau, spun reprezentantii Greenpeace.

HP se afla pe locul 12 in ultimul Ghid Verde al Electronicelor, cu un scor de 5.3 din 10. Nokia, care se afla pe primul loc are nota 8 pentru responsabilitatera sa de mediu.

Topul companiilor din Ghidul Verde al Electronicelor:

  1. Nokia
  2. Sony Ericsson
  3. Dell
  4. Lenovo
  5. LGE
  6. Sony
  7. Fujitsu-Siemens
  8. Samsung
  9. Motorola
  10. Toshiba
  11. Acer
  12. Apple
  13. HP
  14. Panasonic
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri