Pretul energiei electrice se va majora cu aproximativ 4,5% – 6% incepand cu anul viitor, in special din cauza secetei care a afectat productia Hidroelectrica, a declarat presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, in cadrul conferintei Focus Energetic.
„Pentru anul viitor estimez o crestere a pretului energiei electrice cuprinsa intre 4,5% si 6%. Scaderea la jumatate a productiei Hidroelectrica a dus la cresterea importurilor de gaze naturale pentru termocentrale. De asemenea, s-a apelat si la importuri de carbune suplimentar peste productia interna. La Rovinari se lucreaza 7 zile din 7 pentru a acoperi necesarul de carbune”, a spus Iancu.
Hidroelectrica mai asigura 8% din totalul energiei electrice
Productia Hidroelectrica a ajuns sa reprezinte doar 8% din totalul. In mod normal, Romania primea din partea hidro aproximativ 33,1 %. Nivel actual al productiei se afla cu mult sub cel de la sfarsitul lunii septembrie, cand Hidroelectrica a anuntat clauza de forta majora pentru contractele de vanzare de energie electrica.
Astfel, carbunii si hidrocarburile au devenit principalele surse de energie ale Romaniei. Potrivit datelor Transelectrica, miercuri, 40% din energia intrata in sistem era produsa in termocentralele pe baza de carbuni, iar aproape 27% in cele pe baza de hidrocarburi.
Sursele poluante mentin sistemul energetic
„La unele centrale electrice suntem cu stocurile de carbune sub prevederile din programului stabilit pentru de iarna. Putem compensa productia de energie electrica ce nu mai este data de unitatile hidro prin alte unitati, care functioneaza pe gaze naturale. De aceea a fost facuta si modificarea cosului la gazele naturale, masura decisa de ANRE, ca sa asiguram din import productia de energie electrica pe care Hidroelectrica nu o mai poate acoperi, din cauza secetei”, a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului.
Potrivit datelor Autoritatii National de Reglementare in domeniul Energiei, valorile medii ale emisiilor de CO2 combinate ale hidrocarburilor (gaze – 444 g/kWh si pacura – 570 g/kWh) sunt de 1014 g/kWh, mai mari chiar de cat cele rezultate din arderea carbunilor 966 g/kWh.
Pretul gazelor de import estimat la 495 dolari mia de metri cubi
De asemenea, prezent in cadrul dezbaterilor directorul Directiei Acces la Retea si Autorizare in domeniul Gazelor Naturale din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, Mihai Ramniceanu, a declarat ca autoritatea estimeaza pentru jumatatea anului viitor ca pretul gazelor de import va fi de 495 dolari mia de metri cubi.
„Momentan nu consideram ca avem o problema majora. Exista un comandament de iarna care poate lua masuri precum limitarea consumului industrial. Stocurile de carbune vor suplimenta lipsa alimentarii hidro. Exista si o strategie in sector, iar astfel, nu prevedem o criza in acest domeniu, dar suntem in legatura cu Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Petrom, pentru a preveni efectele”, a precizat Mihai Ramniceanu.
Foto: e-nergia.ro, transelectrica.ro
Citeste:
Concurenta va demara o analiza a pietei gazelor naturale pentru recomandari privind liberalizarea
Hidroelectrica aplica clauza de forta majora la toate contractele de vanzare
Termocentralele produc 60% din energia Romaniei
Seceta afecteaza Romania: Reactoarele centralei nucleare de la Cernavoda ar putea fi oprite