Dunarea are in prezent cel timp mai scazut nivel din ultimii trei ani, de 2.500 metri cubi pe secunda (fata de 3.800 cat este media normala in aceasta perioada). Vasele nu mai pot naviga, fiind blocate la Calafat, Drobeta Turnu Severin si Turnu Magurele. De asemenea, energia electrica din surse hidrologice are si ea de suferit.
Astfel, in mod normal, Romania primea din partea hidro aproximativ 33,1 % din totalul energiei. Iar acum, potrivit Transelectrica, energia provenind din surse hidrologice este de 27,9 %. Insa ar mai putea aparea o problema: debitul scazut al Dunarii ar putea afecta racirea reactoarelor nucleare de la Cernavoda. Si, potrivit prognozei hidrologice realizate de Institutul National de Hidrologie, nivelul apei Dunarii va scadea in continuare.
"La Dunare, deocamdata nu este un debit periculos, la debite sub 2.000 metri cubi pe secunda se poate pune problema opririi centralei nucleare din cauza lipsei apei de racire, dar deocamdata nu se pune aceasta problema. In rest energia electrica se produce prin centrale scumpe carora le-a venit randul sa functioneze, este vorba de centralele termoelectrice, pe gaze naturale de la Iernut si Braila", a declarat, pentru Green-report.ro, Octavian Lohan, director adjunct Transelectrica. "Debitul Dunarii nu afecteaza cu nimic, deocamdata, productia de energie din surse hidrologice. Nu sunt probleme directe, productia este mult scazuta din cauza ca energia hidro lipseste trebuie inlocuita cu forme de energie care sunt mai scumpe".
Pentru a compensa scaderea productiei de energie electrica din surse hidro a fost marita productia de energie din hidrocarburi. Potrivit datelor Transelectrica, in urma cu doua saptamani energia produsa din hidrocarburi, gaze si pacura, avea o pondere de 5,8%, in timp ce joi aceasta pondere s-a dublat, ajungand la 12,2%.
Potrivit datelor Autoritatii National de Reglementare in domeniul Energiei, valorile medii ale emisiilor de CO2 combinate ale hidrocarburilor (gaze – 444 g/kWh si pacura – 570 g/kWh) sunt de 1014 g/kWh, mai mari chiar de cat cele rezultate din arderea carbunilor.
Situatia hidrologica
Conform informatiilor oferite de Apele Romane, in aval Portile de Fier, debitele au fost in scadere la Gruia si pe sectorul Cernavoda-Isaccea, in crestere pe sectorul Calafat-Calarasi si stationare la Tulcea. Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere usoara (2550 mc/s).
Astfel, la Calafat, nivelul Dunarii era de -28 cm, echivalentul a 2.600 m3/s, cu 135 cm sub nivelul mediu multianual pentru luna septembrie care este de 105 cm. Cel mai slab nivel inregistrat a fost in 2003, atunci la Calafat s-au inregistrat -130 cm, echivalentul a 1.600 m3/s. Pentru perioada zilelor urmatoare Apele Romane se asteapta la un debit in scadere care va ajunge intr-o saptamana la 2.400 m3/s la Buzias.
Nivelul apei la Cernavoda, comparabil cu cel din 2003
Potrivit unui comunicat de presa al Nuclearelectrica, situatia actuala este comparabila cu cea din anul 2003, cand in mod conservativ a fost oprita Unitatea 1 – CNE Cernavoda fara evenimente negative din punct de vedere al securitatii nucleare. Astfel, in ultima perioada, nivelul fluviului Dunarea a scazut determinand scaderea nivelului apei in bazinul de aspiratii al apei de racire necesara functionarii Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda.
In prezent, nivelul apei din bazinul de aspiratie este de 3 mdMB fata de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de masura fiind nivelul Marii Baltice.
Prognoza hidrologica realizata și transmisa de catre Institutul National de Hidrologie indica scaderea in continuare a nivelului apei Dunarii. Nuclearelectrica a anuntat ca monitorizeaza evolutia nivelului Dunarii si, in functie de valorile din bazinul de aspiratie, se poate adopta decizia de oprire a unei unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,50 mdMB urmata de oprirea celei de-a doua unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,35 mdMB.
"In cazul opririi uneia sau ambelor Unitati, exista totusi suficienta apa in bazinul de aspiratie incat sa se poata asigura racirea reactoarelor pentru care se utilizeaza pompe speciale cu inaltimea de aspiratie mult mai joasa, in jur de 1,4 mdMB. In prezent, CNE Cernavoda functioneaza la parametrii normali, asigurandu-se debitul de apa de racire necesar", se mai arata in comunicatul Nuclearelectrica.
Foto: focus-energetic.ro, cotidianul.ro