Hidroelectrica aplica clauza de forta majora in toate contractele de vanzare de energie electrica in termen de 48 de ore, incepand de azi, a anuntat marti directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.
„Din cauza scaderilor de debite pe raurile interioare si pe Dunare, productia Hidroelectrica a scazut la 63% din productia prognozata pe baza debitelor multianuale, furnizate de INMH si Apele Romane. Astfel, compania noastra nu mai poate furniza cantitatea de enrgie contractata catre furnizori fara sa inregistreze pierderi”, a declarat Constantin Trihenea.
Potrivit acestuia, clauza va fi aplicata in toate cele 41 de contracte de furnizare, fara ca societatea sa aiba vreo raspundere materiala.
„Camera de Comert ne-a trimis azi cele 41 de avize de constatare a fortei majore in contractele comerciale ale societatii. Situatia va dura pana la disparitia cauzelor care au dus la aplicarea acestei clauze contractuale”, a mai spus Trihenea.
Conducerea companiei estimeaza ca situatia va continua pe tot parcursul trimestrului IV, deoarece aceasta trebuie sa-si onoreze obligatiile de rezerva de servicii: refacerea nivelului in lacurile de acumulare, asigurarea surselor de apa pentru ppopulatie si asigurarea varfurilor din sistemul energetic national.
Referindu-se la lacurile de acumulare, Trihenea a precizat ca, datorita politicilor de exploatare adoptate de societate in lunile iunie si iulie, s-a reusit cresterea gradului de umplere in marile lacuri, de la 49% la 65%, in prima decada a lunii august si asigurarea unei valori de 54% in prezent.
Trihenea adaugat ca o situatie similara s-a inregistrat in 2003, atunci Hidroelectrica inregistrand o pierdere de 4.000 de miliarde de lei. Pentru anul in curs, compania are estimata o productie de 17, 4 tw/h.
Apele Romane: „Rezerva de apa, suficienta pentru satisfacerea tuturor folosintelor”
„Dunarea, la intrarea in tara, are, acum, 3.100 de metri cubi pe secunda si este in crestere fata de ultima perioada de timp, in care s-a inregistrat o scadere a debitelor de 2.250 metri cubi pe secunda, scadere situata sub media multianuala a lunii septembrie, de 3.800 mc/s. La inceputul lui octombrie se va inregistra din nou o scadere a nivelului apelor Dunarii, de 2.700 de metri cubi pe secunda”, a declarat Ana Maria Agiu, purtator de cuvant Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR).
Apele Romane fac aceasta declaratie in contextul in care Hidroelectrica a anuntat ca isi va reduce productia de energie cu 30%, din cauza secetei, si dau asigurari ca respecta in continuare programul de exploatare a lacurilor de acumulare, convenit impreuna cu Hidroelectrica, astfel incat sa existe o rezerva de apa suficienta pentru o lunga perioada de timp pentru satisfacerea cerintelor la toate folosintele, populatie si industrie.
„Gradul mediu de umplere a lacurilor de acumulare administrate de ANAR si Hidroelectrica este de 65%, volumul lacurilor de acumulare fiind de 2, 7 miliarde de metri cubi de apa. Nivelul Dunarii la Cernavoda insa mai are o rezerva de 35 de centimetri pana la primul nivel de avertizare pentru reactorul 1 al centralei nuclearelectrice”, a subliniat Ana Maria Agiu.