Laszlo Borbely: Conferinta de la Durban trebuie sa gaseasca solutii pentru un nou acord global privind schimbarile climatice

In cadrul segmentului la nivel inalt al Conferinței ONU pe mediu de la Durban, Africa de Sud, ministrul mediului, László Borbély, a sustinut un discurs cu privire la necesitatea unui acord global privind schimbarile climatice care sa intre in vigoare dupa expirarea Protocolului de la Kyoto, se arata intr-un comunicat.

„Cuvantul-cheie enuntat pana acum de catre toate personalitatile prezente a fost identificarea solutiilor. Așadar, aceasta conferinta trebuie sa gaseasca solutii și sa traseze liniile directoare care sa intre in vigoare dupa expirarea protocolului de la Kyoto. Aceasta sintagma ascunde, totodata, incredere și ingrijorare, iar intrebarea care se pune este ce nu functioneaza: mecanismul in sine, coordonarea acestuia sau abordarea propriu-zisa?, a spus Laszlo Borbely la Durban.

Facand referire la intalnirile și discutiile anterioare de la Bali, pana la Cancun, fara a ocoli intalnirea de la Copenhaga, Laszlo Borbely a mentionat ca, toate tarile implicate sunt conștiente de nevoile și urgentele tarilor aflate in curs de dezvoltare, ca exista in prezent un amplu cadru tehnic de dezvoltare, dar ca, bineinteles, mai este mult de lucru pentru a pune in aplicare toata aceasta arhitectura.

„La douazeci de ani dupa momentul istoric al primei intalniri de la Rio, nu putem sa continuam sa ne ascundem dupa degete. Da, avem cadrul tehnic stabilit care este intr-o continua imbunatatire, așadar avem totul stabilit pentru acum. Problema este ca nu avem cadrul stabilit pentru viitor, deoarece nu reușim sa ne coordonam eforturile de a salva viitorul incepand de astazi. Trebuie sa intelegem cu totii ca schimbarile climatice sunt un subiect cu un impact nu doar de mediu, ci și economic, social și care ne va afecta viata noastra de zi cu zi. Sunt de parere ca atat mecanismul, cat și coordonatorii trebuie sa formeze un tot unitar și cred ca avem cel mai bun motor posibil pentru a reuși acest lucru. Protocolul de la Kyoto și-a dovedit eficienta și datorita puternicului angajament de respectare a acestuia, astfel ca astazi toata lumea e conștienta cat de puternic influenteaza integritatea mediului inconjurator, soarta planetei noastre”, a mentionat ministrul mediului și padurilor.

László Borbély a precizat ca Romania, alaturi de celelalte state membre ale Uniunii Europene, este mai dedicata ca niciodata, in stabilirea celei de-a doua perioade de angajament și indiferent de actuala criza economica, tara noastra va sprijini eforturile Uniunii Europene in sustinerea tarilor aflate in curs de dezvoltare, cel mai important lucru in acest context fiind increderea intre Partile implicate.

„Este nevoie sa reușim sa imbinam flexibilitatea modalitatilor de lucru și o abordare puternica in ceea ce privește obiectivele stabilite. Mecanisme flexibile, tinte ambitioase, cadru tehnic și legislativ de angajament, toate acestea reprezinta modalitati de intelegere a problematicii schimbarilor climatice. Trebuie sa intelegem pe deplin ca nu exista solutii miraculoase, ci doar un efort comun și un lucru de echipa și sunt de parere ca trebuie sa existe responsabilitati diferentiate, dar care urmaresc același interes”, a punctat ministrul László Borbély.

Vorbind despre implementarea proiectelor in viitor, ministrul Mediului și Padurilor a reiterat ca prioritatea numarul unu ramane gasirea unei cai comune pentru un acord global care sa tina cont de situatia actuala și care sa implice toate economiile mondiale, precizand totodata ca aceasta conferinta este locul in care trebuie sa se decida o tinta de reducere a emisiilor pentru anul 2050.

„Nimanui nu ii place austeritatea, dar trebuie sa fim creativi pentru a trasa parteneriate puternice atat in sectorul privat, cat și in cel public pentru obiective comune”, a subliniat László Borbély.

La finalul alocutiunii, ministrul Mediului și Padurilor a precizat ca „Romania și Uniunea Europeana sunt de parere ca, intr-adevar, aceasta conferinta trebuie sa gaseasca solutii intrucat premisele exista. Ştim, dar trebuie sa dovedim in continuare, ca nu este nici o alta cale mai buna catre un acord legal, obligatoriu la nivel global, decat un cadru și un mecanism bine puse la punct. Trebuie sa fim atenti ca acest cadru al schimbarilor climatice sa nu devina ca un raft fara produse, iar pentru aceasta, in cele cateva zile de aici, trebuie sa oferim dovezi ca acest raft va fi tot mai bogat. Am speranta ca vom reuși!”.

László Borbély participa la cea de a 17-a Conferință a părților la Convenția Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) care are loc la Durban, Africa de Sud, în perioada 28 noiembrie – 9 decembrie, eveniment la care mai sunt prezenți 20 de șefi de state și prim-miniștri, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon precum și reprezentanți la nivel înalt a aproximativ 190 de țări de pe mapamond.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Durban: Marina comerciala, taxata pentru emisiile de CO2? Mars cu tobe si vuvuzele la Durban:
“Vrem justitie climatica, nu apartheid climatic!”
(Video)
Economia fenteaza mediul inconjurator pe timp de criza

 

spot_img

Ultimele știri