Romania ofera potential energiilor verzi

In actualul context legislativ, pana la o eventuala modificare a sistemului de certificate verzi, Romania ofera un cadru generos pentru investitiile in domeniul energiilor regenerabile, au declarat specialistii prezenti astazi la conferinta “East Europe Wind Summit” de la Bucuresti.

“Romania ofera cel mai larg potential in domeniul investitiilor RES (Renewable Energy Sources – surse regenerabile de energie, n.red.) din Europa”, a declarat Daniel Fuchs, managing partner in cadrul societatii Spiegelfeld International Srl. Firma acestuia, cu sediul central la Viena, a fost infiintata in anul 1985, activeaza in estul Europei din anul 2004, iar din anul 2009 are in Romania un departament special dedicat energiilor verzi.

In opinia lui Daniel Fuchs, avantajele Romaniei in domeniul RES sunt acordarea aprobarilor legale mai rapid ca in alte state UE, derularea mai lenta decat se prognoza a proiectelor deja aprobate, precum si scaderea pretului lucrarilor de constructii.

Reprezentantul firmei austriece considera ca in Romania nu vor interveni schimbari in sistemul de promovare a energiilor regenerabile pana la data de 1 ianuarie 2014 pentru domeniul solar, precum si pana la data de 1 ianuarie 2015 pentru domeniul eolian. O noua decizie a Guvernului Romaniei in acest domeniu este asteptata in luna august 2012, iar o lege noua in domeniul energiilor verzi ar urma sa fie emisa pana la 31 decembrie 2013, considera analistii straini.

Datele referitoare la avizele de racordare pentru surse de energie eoliana, sintetizate la nivelul companiei Transelectrica si prezentate de Daniel Fuchs, arata ca pana la data de 6 iunie 2012 fusesera semnate contracte de racordare la retea pentru 12.309 MW. Pana la aceeasi data, fusesera emise avize de racordare pentru alti 9.573 de megawati.

Investitorii incep bine in Romania, dar finalizeaza greu

Datele referitoare la capacitatile energetice verzi deja operationale sunt, din pacate pentru Romania, mult sub nivelul altor tari. Potrivit raportului intitulat "Energia eoliana in Romania", la mijlocul anului 2011 erau operationali 570 MW. Raportul, prezentat astazi de Klaus Krammer, partener in cadrul firmei TPA Horwath Romania, a fost elaborat de Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, casa de avocatura Schonherr si firma de consultanta TPA Horwath.

Potrivit Consiliului Global al Energiei Eoliene, liderul mondial in domeniul exploatarii energiei eoliene este China (44,7 GW), urmata de SUA (40,2 GW), Germania (27,2 GW) si Spania (20,7 GW).

Mihai Diac

Foto: www.naturalvisions.co.za

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Raportul ANRE este asteptat luna viitoare

 

spot_img

Ultimele știri