Raportul ANRE este asteptat luna viitoare

Raportul anual al ANRE, in care se va propune sau nu reducerea numarului de certificate verzi, este asteptat de intreaga industrie a producerii de energie electrica din surse regenerabile.

Raportul ANRE va fi publicat luna viitoare, iar in functie de propunerile acestuia Guvernul va trebui sa decida reducerea numarului de certificate verzi pana la sfarsitul anului in curs, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2013.

Potrivit Paulei Corban, avocat al biroului White & Case, in Parlament exista o initiativa ca termenul sa fie decalat pana la 1 ianuarie 2014.

“Reducerea numarului de certificate va duce la un climat investitional instabil, iar obtinerea finantarilor pentru proiecte de energie regenerabila va fi mai dificila. Energia verde este o energie scumpa, iar fara suport nu poate fi competitiva”, a declarat Paula Corban in cadrul conferintei East Europe Wind Summit.

De asemenea, Valeriu Binig, director in cadrul companiei de consultanta Deloitte, a precizat ca ANRE doreste termenul de 1 ianuarie 2013 pentru a proteja consumatorul, in timp ce Parlamentul Romaniei este dispus sa “inchida ochii” si sa intarzie corectarea pentru supracompensare pentru locurile de munca create de sectorul energiei regenerabile. “Numarul de certificate verzi este crucial pentru bancabilitatea proiectelor si sustenabilitatea sectorului de producere a energiei din surse regenerabile. Dezbaterea dintre regulatorul pietei (ANRE – n.red.) si Parlament va influenta direct ritmul investitiilor, a declarat Binig.

Estimari pentru piata de fuziuni si achizitii in sectorul regenerabilelor

Reprezentantul Deloitte a precizat ca, in perioada 2012 – 2014, se observa o tendinta in comportamentul investitorilor strategici, care se reorienteaza in dezvoltarea propriilor proiecte, in detrimentul achizitiilor.

“Ne asteptam la o inflatie de proiecte eoliene, ready to build, si un numar scazut de cumparatori. De asemenea, ne asteptam la un val important de investitori asiatici, conectati direct cu producatori de turbine eoliene asiatici”, a explicat Binig.

Acesta a mai precizat ca, pentru 2012, se asteapta instalarea a 1335 de MW in parcuri eoliene, precum si un boom in privinta proiectelor solare pentru perioada 2012 – 2013.

Cosmin Zaharia

Foto: www.conserve-energy-future.com
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri