Noile fabrici romanesti de reciclare a deseurilor se confrunta cu lipsa de materie prima, au declarat, pentru Green Report, reprezentanti ai firmelor participante la expozitia de mediu Romenvirotec de la Bucuresti.
“Jumatate din materia noastra prima este de provenienta interna, iar cealalta jumatate provine din import”, a explicat, pentru Green Report, Cristinel Dobrota, general manager al firmei Greentech din Buzau.
Societatea lui este profilata pe reciclarea ambalajelor tip PET, provenite de la bauturi. Asemeni oricarei unitati industriale, daca o fabrica de reciclare nu are suficienta materie prima, functionarea ei devine mai putin rentabila. In cazul Greentech, materia prima se importa fie sub forma de PET-uri compactate, fie sub forma de granule.
Criza de deseuri din industria de reciclare se explica, din pacate, nu prin inexistenta deseurilor in Romania, ci prin ignorarea regulilor de colectare selectiva. Szilard Bako, administratorul firmei Recipet, a precizat pentru Green Report ca „Romania produce 140.000 de tone de ambalaje PET pe an, din care insa ajung sa fie reciclate doar 20.000 de tone”.
Diferenta ajunge in apele raurilor sau lacurilor, in paduri, pe marginea soselelor sau, in cel mai bun caz, in containerele comune ale blocurilor si la gropile de gunoi.
Transportul cel mai ieftin – pe Dunare
Pe de alta parte insa, potrivit reprezentantului Recipet, o explicatie a importului unor categorii de deseuri este si pretul mai mic al acestora, in Europa Occidentala, in anumite perioade, fata de pretul din Romania. O asemenea situatie s-a inregistrat acum cativa ani, cand Romania aducea deseuri de plastic din Germania. Rentabilitatea acestei proceduri era conditionata insa de transportul deseurilor pe Dunare, intrucat transportul pe apa este cel mai ieftin. Importul deseurilor din Germania a fost puternic afectat de razboiul din fosta Iugoslavie, cand NATO a impus un embargou impotriva regimului de la Belgrad. Embargoul a inclus si blocarea transporturilor pe Dunare.
Pentru industria romaneasca de reciclare, dupa rezolvarea problemei aprovizionarii, urmeaza problemele obisnuite de productie. Reprezentantii Greentech au evitat sa comunice cat ii costa prelucrarea unei tone de materie prima, motivand ca o asemenea informatie ar putea fi utila concurentei. Directorul general Dobrota ne-a precizat in schimb ca fabricarea din deseuri PET a unei tone de fibra poliesterica produce doar 70 la suta din emisia de carbon care ar rezulta din utilizarea ca materie prima a petrolului.
Fibra poliesterica serveste ulterior la producerea de lana sau bumbac artificial, a mochetelor pentru cladiri si pentru automobile, precum si a benzilor pentru ambalare. In plus, fabrica de la Buzau produce din deseuri si servetele umede pentru industria sanitara, reusind sa indeplineasca toate conditiile impuse de utilizatorii acestora, a precizat Cristinel Dobrota.
Chinezii cumpara deseuri din Romania
Un alt punct de vedere asupra lipsei de materie prima pentru fabricile de reciclare este cel exprimat de Ilie Brie, presedintele Centrului de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila. Acesta a declarat pentru Green Report ca deseurile tip PET, provenite din Romania, sunt cumparate de fabrici de reciclare din China. Firmele din China ofera un pret mai bun pe tona de deseuri decat firmele din Romania, astfel ca firmele chinezesti absorb o buna parte din deseurile de pe piata romaneasca.
Concurenta pe piata deseurilor este fireasca, in conditiile in care "deseurile sunt recunoscute drept materie prima secundara la nivelul Uniunii Europene", explica Ilie Brie.
Foto: thestream.tv
Citeste:
Reciclarea sticlei prin implozie
Oprescu: 1 Mai, cu zone de picnic