Cea de a 19-a editie a ROMENVIROTEC, expozitia internationala organizata la Bucuresti, transforma din nou capitala Romaniei intr-o capitala a mediului.
Principalele domenii abordate in cadrul expozitiei din incinta ROMEXPO sunt managementul deseurilor, energiile alternative, decontaminarea solului si tratarea apei.
Panglica verde, de inaugurare a expozitiei, a fost taiata de Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, si de Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.
“ROMENVIROTEC reprezinta un eveniment stabil, pe care Ministerul Mediului il patroneaza in fiecare an”, a declarat secretarul de stat Apostol.
Acesta a salutat “interesul ridicat” al firmelor romanesti si straine pentru oportunitatile de afaceri in domeniul mediului, chiar in “aceasta perioada economica dificila”.
ROMENVIROTEC 2012 beneficiaza de prezenta a 104 firme, din 11 tari ale lumii. Pe parcursul expozitiei, vor fi organizate si 28 de conferinte internationale despre managementul deseurilor si energii regenerabile, la care vor participa, conform estimarilor ROMEXPO, cel putin 1000 de persoane.
In privinta situatiei din Romania, secretarul de stat Apostol considera ca “este foarte bine ca avem legi, dar e foarte greu sa-i educi pe oameni sa le respecte”.
Aceeasi perceptie o au si firmele private care activeaza in Romania in domeniul protectiei mediului. Szilard Bako, administratorul firmei Recipet, a precizat pentru Green Report ca Romania produce 140.000 de tone de ambalaje PET pe an, din care insa ajung sa fie reciclate doar 20.000 de tone.
Reabilitarea statiei de epurare a Capitalei – cel mai important proiect de mediu al Romaniei
La randul lui, primarul Sorin Oprescu a precizat ca Municipalitatea participa pentru a doua oara la ROMENVIROTEC si a trecut in revista, cu acest prilej, principalele proiecte de mediu ale Capitalei. Acestea sunt "Cadastrul verde" – registrul spatiilor verzi ale Capitalei, Bucurestiul fiind primul oras din Romania care beneficiaza de o asemenea evidenta, "Acoperisuri verzi" – un proiect care se aplica la 12 cladiri din complexul studentesc Regie, reabilitarea raului Dambovita, reabilitarea statiei de epurare a Capitalei, precum si campaniile de educatie eco-civica.
Dintre aceste actiuni, reabilitarea statiei de epurare, considerata cel mai important proiect de mediu al Romaniei, va fi prezentata pe larg tot in cadrul ROMENVIROTEC, la data de 2 martie.
Citeste si: