Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Planeta fara apa

Intre 3 si 4 miliarde de oameni nu au acces permanent la apa sau utilizeaza zilnic o apa potabila de calitate indoielnica. Provocarile privind accesul la apa "sunt imense", a declarat premierul francez Francois Fillon, in deschiderea celui de-al saselea Forum Mondial al Apei.

Reuniunea se desfasoara pe parcursul acestei saptamani in sudul Frantei, la Marsilia, cu participarea de sefi de stat si de guvern, ministri, oameni de afaceri si reprezentanti ai societatii civile din 140 de state.

Numarul total al participantilor este estimat la 20.000 de persoane.

Potrivit France Presse, seful Guvernului de la Paris a confirmat ca miliarde de persoane nu au acces la o apa de buna calitate, iar milioane de oameni mor anual din cauza problemelor sanitare. Seful Guvernului de la Paris a calificat aceasta situatie drept “inacceptabila”.

Scopul actualei editii a Forumului Mondial al Apei este identificarea provocarilor la nivel global, tinand cont de resursele de apa disponibile si de evolutia demografica.

Potrivit celui de-al patrulea raport al ONU privind apa pe plan mondial, facut public in prima zi a Forumului, populatia planetei, care numara in prezent sapte miliarde de oameni, va ajunge pana in anul 2050 la noua miliarde.

Romania este reprezentata la reuniunea de la Marsilia de ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Pe parcursul zilei de astazi, ministrul roman al Mediului si ministrul Resurselor de Apa din Sri Lanka vor prezida, impreuna, o masa rotunda cu tema “Apa și Sanatatea”.

Reteaua publica de apa nu acopera integral capitala Romaniei

Chiar daca pare greu de crezut, lipsa de apa potabila din surse certificate afecteaza si populatia Romaniei, inclusiv in Municipiul Bucuresti. Purtatorul de cuvant al Apa Nova, Epsica Chiru, a precizat pentru Green Report ca in Capitala “mai sunt inca zone neacoperite, nu foarte multe, dar mai sunt, pentru ca pe de o parte orasul s-a extins, iar pe de alta parte, in unele zone istorice inca nu am ajuns”. Reprezentantul Apa Nova a precizat ca anul trecut a fost finalizata reteaua de apa potabila din zona Magurele (sector 5), iar in anul 2012 se va finaliza reteaua publica de apa din zona Petricani (sector 2).

Reteaua nationala de canalizare si de statii de epurare a apei are, la randul ei, o dezvoltare inegala, atesta datele disponibile la nivelul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). Purtatorul de cuvant al ANAR, Ana-Maria Agiu, a precizat pentru Green Report ca “in prezent, gradul de racordare la canalizare a locuitorilor este 56,96 la suta, fata de 55,52 la suta in primul semestru 2011, iar gradul de racordare la statiile de epurare este de 45,57 la suta fata de 44,64 la suta in aceeasi perioada”.

Unele judete au canalizare sub 30 la suta

Cele mai ridicate grade de racordare la retele de canalizare (peste 70 la suta) sunt in judele Braila, Brasov, Constanta, Cluj, Hunedoara, Sibiu, Timis si in muncipiul Bucuresti. La polul opus (sub 30 la suta), se afla judetele Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ilfov si Vaslui. In ceea ce priveste racordarea la statiile de epurare, situatia cea mai buna o au judetele Constanta, Cluj si Timis, cu procente de peste 65 la suta. Situatiile cele mai precare o au judetele Braila, Galati, Mehedinti si Tulcea, cu procente de racordare la statiile de epurare mai mici de 10 la suta.

La nivelul intregului teritoriu national, “in prezent, exista fizic 983 retele de canalizare, din care 631 sunt functionale, restul de 352 fiind in diferite stadii de executie sau nu s-a realizat inca racordarea datorita nefinalizarii in totalitate a lucrarilor”, a precizat purtatorul de cuvant al ANAR.

Mihai Diac

Foto: www.celsias.com

Citeste si:

Criza apei, tema centrala a Forumului Mondial al Apei de la Istanbul

39 de milioane de euro pentru canalizarea Capitalei

35% dintre apele de suprafata ale Romaniei nu vor atinge o calitate buna pana in 2015

 

spot_img

Ultimele știri