MOL te scapa de uleiul prajit

MOL Romania este prima retea de benzinarii care initiaza un program pentru colectarea de la populatie a uleiului alimentar uzat.

Recipientele au fost instalate in 30 de benzinarii MOL din 5 orase si asteapta sa fie umplute cu uleiul prajit pe care gospodinele, de multe ori, il arunca la gunoi.


Proiectul benzinariilor MOL, unic in Romania

“Colectarea uleiului uzat de la populatie este prima initiativa de acest fel in Romania si dorim ca acest proiect sa fie extins in curand la toate benzinariile MOL din tara. Urmeaza o perioada de 3 luni in care vom evalua rezultatele acestui proiect-pilot, iar, in functie de cantitatea de ulei colectata, programul va fi extins. Sunt sigura insa ca va avea succes. In Ungaria, de exemplu, uleiul din gospodarii este colectat de 1 an in benzinariile MOL, iar rezultatele sunt foarte bune”, a explicat, pentru Green Report, Adina Ionescu, PR&BrandBuilder, MOL Romania.

Primesti 1 cadou pentru 1 litru de ulei uzat

Persoanele care vor aduce la punctele de colectare din benzinariile MOL cel putin un litru de ulei alimentar uzat vor primi un cadou. Punctele de colectare se afla in  Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca, Targu-Mures si Odorheiu-Secuiesc

Rasplata consta insa si in faptul ca MOL te scapa de uleiul uzat din bucatarie, cat si de consecintele nefaste pe care acesta le poate avea asupra mediului ori a sistemelor de canalizare, in conditiile in care este aruncat la intamplare.

1 roman consuma 13 litri de ulei intr-un an

In prima etapa a acestui program, compania isi propune sa evalueze nevoile populatiei in ceea ce priveste colectarea uleiului alimentar uzat. In orasele selectate, recipientele au fost  amplasate de MOL cu ajutorul companiei autorizate Biofilter Romania, iar partener al acestui program este Fundatia pentru Parteneriat.

”Anual, in Romania se consuma de catre populatie aproximativ 260. 000 tone de ulei alimentar, ceea ce inseamna aproximativ 13 litri de ulei de persoana. De cele mai multe ori, problema gestionarii uleiului prajit, rezultat pe parcursul utilizarii, este rezolvata doar in cazul restaurantelor, unde transportul si prelucrarea deseurilor se desfasoara intr-un mod organizat, stabilit prin lege. Colectarea uleiului alimentar uzat de la populatie se realizeaza doar intr-un procent foarte mic”, a declarat László Potozky, presedintele Fundatiei pentru Parteneriat, partenerul programului.

Uleiul colectat, transformat in biocombustibil

Uleiul colectat de MOL Romania de la populatie este predat si intra in gestiunea companiei specializate Biofilter Romania, care asigura transportul si predarea cantitatii colectate la un operator autorizat.

Procesul de reciclare consta in mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar dupa aceasta etapa de eliminare a impuritatilor, lichidul rezultat ajunge la o uzina de productie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil, componenta bio pentru motorina.

Ape mai putin poluate si emisii de CO2 reduse

”Implementarea acestui program, in premiera pentru o retea de benzinarii din tara noastra, reconfirma angajamentul MOL Romania fata de comunitate, in special in ceea ce priveste protectia mediului si grija fata de sanatatea oamenilor. Colectarea si reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat in biocombustibil reduce atat emisiile de dioxid de carbon, cat si poluarea apelor, in cazul in care aceste substante ar ajunge in mod necontrolat in mediul inconjurator”, a declarat Kinga Daradics, CEO MOL Romania.

“Dorim sa crestem gradul de constientizare a publicului in ceea ce priveste necesitatea colectarii selective. Practic, prin acest program largim aria deseurilor care trebuie sa fie colectate separat si propunem publicului larg o modalitate corespunzatoare de reciclare a uleiului alimentar uzat. In functie de rezultate, programul ar putea fi extins in toate benzinariile MOL Romania”, a mai spus Kinga Daradics.

Companie de top in Europa

Grupul MOL este una dintre companiile de top din Europa Centrala, cu operatiuni in 40 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si tarile membre ale CSI. Are aproape 32.000 de angajati in intreaga lume. Divizia de upstream a Grupului MOL are o experienta de mai mult de 75 de ani in productia de hidrocarburi, in prezent desfasurand activitati de explorare in 12 tari si productie in 8 tari din intreaga lume, cu o productie totala de peste 147.000 bep/zi in 2011.

1.600 de benzinarii, 5 rafinarii si 2 unitati petrochimice

Grupul controleaza, de asemenea, cinci rafinarii si doua unitati petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare, in Ungaria, Slovacia, Croatia si Italia. MOL detine, de asemenea, o retea de peste 1.600 de benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est, in 11 de tari, cu sapte marci gestionate intr-o strategie multi-brand. Prin FGSZ (Földgázszállító Zrt.), compania detinuta in proportie de 100% controleaza un sistem de conducte de gaz de 5.800 km in Ungaria.
 

Mihaela Pavnutescu

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si: Benzinarie ecologica MOL, in Romania
MOL Romania, 8.000 lei pentru “Gradina Copiilor”

“Planta uriasa”, in Gradina Botanica


spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri