Limitarea exporturilor de energie, avizata

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, Proiectul de Hotarare privind adoptarea unor masuri de siguranta pe piata de energie electrica. Potrivit acestui document Transelectrica poate sa limiteze sau sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, precum si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.

„Nu exista o problema cu furnizarea energie electrice, iar aceasta hotarare este o masura de ordin preventiv. Limitarea exporturilor va fi facuta doar in cazul in care este absolut necesat pentru a asigura consumul intern”, a declarat primul ministru, Mihai Razvan Ungureanu.

In textul Hotararii se arata ca in perioada 16 februarie – 15 martie 2012, Transelectrica poate limita sau sista livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

De asemea, se precizeaza ca masurile de siguranta se pot lua pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum.

Primul ministru, Mihai Razvan Ungureanu, i-a cerut luni seara ministrului economiei, Lucian Bode, sa-l revoce din functie pe directorul Transelesctrica, Horia Hahaianu, pentru proasta comunicare in privinta resurselor de energie disponibile.

Scandalul energiei a fost declansat, luni, la ora 16.00, cand Traian Basescu a dezmintit o posibila problema cu furnizarea curentului catre populatie. Declaratia presedintelui a venit ca replica la un comunicat al Companiei Nationale Transelectrica.

Compania Nationala Transelectrica anunta in urma cu patru zile ca “din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National (secete prelungite, temperaturi foarte scazute, scaderea cotelor in lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbine, pacura si gaze naturale), in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export. De asemenea, nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului Energetic National”.

Horia Hahaianu a fost numit in functie in aprilie 2011 de fostul Ministru al Economiei, Ion Ariton.

Actionarul majoritar al Transelectrica este statul roman, prin Ministerul Economiei care detine un pachet de 73,6%, iar Fondul Proprietatea detine 13,4% din actiuni.

Foto: finantistii.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Exclusiv GR: Lohan, director general Transelectrica

UPDATE: Scandalul energiei – demitere la nivel inalt

Ne incalzim cu energie poluanta

Strategia Energetica a Romaniei ignora protectia mediului

Strategia energetica a Romaniei nu are evaluare de mediu

Romania isi va modifica strategia energetica in functie de politica UE

Strategia Energetica a Romaniei, in dezbatere: energia regenerabila va acoperi 41% din productie in 2035

spot_img

Ultimele știri