UPDATE: Scandalul energiei – demitere la nivel inalt

“Nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica. Este exclusa intreruperea de energie electrica pentru populatie”, a declarat in aceasta dupa-amiaza presedintele Traian Basescu.

Seful statului a precizat ca, in eventualitatea unor avarii, vor fi decuplati treptat agentii economici.

Pe de alta parte, seful statului a declarat ca, in ciuda situatiei dificile din punctul de vedere al energiei si al starii vremii, nu este necesara instituirea starii de urgenta in Romania. Potrivit Constitutiei, starea de urgenta "nu se refera la situatia de viscol sau de iarna", a explicat presedintele Basescu.

Directorul Transelectrica, Horia Hahaianu, a fost demis

La putin peste 4 ore de la discursul presedintelui Traian Basescu s-a anuntat si primul vinovat pentru scandalul energiei:  Horia Hahaianu, directorul general al Transelectrica. Decizia demiterii directorul general al Transelectrica a fost luata, ieri seara (n.r.: ora 20.20), la cererea premierului Razvan Mihai Ungureanu. Acesta i-a cerut ministrului Economiei, Lucian Bode, sa-l revoce din functie pe directorul Transelesctrica pentru proasta comunicare in privinta resurselor de energie disponibile.

Scandalul energiei a fost declansat, ieri, la ora 16.00, cand Traian Basescu a dezmintit o posibila problema cu furnizarea curentului catre populatie. Declaratia presedintelui a venit ca replica la un comunicat al Companiei Nationale Transelectrica.

Inca de acum trei zile, Compania Nationala Transelectrica anunta ca, “din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National (secete prelungite, temperaturi foarte scazute, scaderea cotelor in lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbine, pacura si gaze naturale), in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export. De asemenea, nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului Energetic National”.

Sistarea exportului de energie discutata maine la Guvern

Suspendarea exportului de electricitate este impusa de scaderea nivelului apei din rauri si lacuri la mai putin de jumatate fata de nivelul normal. Sistarea exportului va fi dispusa pe baza unui proiect de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului.

Pentru a permite incadrarea consumurilor in totalul energiei disponibile, presedintele Basescu a spus ca, “probabil printr-o Hotarare de Guvern”, se va anunta sistarea exportului de energie electrica al Romaniei, pana la normalizarea situatiei de mediu si a consumurilor de energie.

Seful statului a spus ca Romania exporta in medie 500 MWh de energie electrica, dar in orele de varf, exportul ajunge pana la 1400 – 1600 MWh.

O sedinta de Guvern, in care ar putea fi aprobata sistarea exportului de energie, este programata maine dimineata.

Exporturile interzise doar daca productia nu va acoperi necesarul intern


Directorul general al Electrica, Ioan Folescu, a declarat luni, in cadul unei conferinte, ca exporturile vor fi sistate doar daca productia va fi sub necesarul intern. "Interzicerea exporturilor se va face doar daca productia este sub necesar si pe cale amiabila se poate discuta cu exportatorii. Deocamdata nu suntem in aceasta situatie. Electrica are un singur contract si a sista exporturile de comun acord. Este vorba de compania Rudnap care exporta 100 MW. Exporturile au fost sistate in urma cu cateva zile", a declarat Folescu.

De asemenea, Ministerul Economiei a emis un comunicat in care subliniaza faptul ca in acest moment nu exista probleme in producerea de energie si nu exista motive pentru restrictionarea livrarii de energie catre populatie.

"Prin proiectul de HG, publicat in data de 13 februarie 2012 pe site-ul MECMA, la sectiunea Transparenta Decizionala, se creeaza mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate sa asigure in timp real echilibrul intre consumul si productia de energie electrica. Conform Legii energiei electrice nr. 13/2007, Guvernul poate lua masurile prevazute in proiectul de HG in discutie, respectiv asigurarea cu prioritate a consumului intern de energie prin limitarea sau sistarea exportului de energie, in cazul in care rezervele din sistem se apropie de o anumita limita. Romania, in momentul de fata, nu se afla in aceasta situatie", spun reprezentantii ministerului.

15.000 de clienti ai Electrica, CEZ si Enel nu au energie electrica

Directorul general al Electrica a mai declarat ca aproximativ 10.000 de clienti ai Electrica si alti 5.000 apartinand Enel si CEZ nu sunt alimentati cu energie electrica. Acesta a mai precizat ca pana pe 15 februarie toti cei care nu beneficiaza de energie electrica ar putea fi reconectati daca situatia meteorologica nu se inrautateste. "Situatia este stabila în ce priveste starea instalatiilor electrice in zona de activitate a Electrica. Daca timpul se inrautateste pot aparea situatii incontrolabile. Echipele noastre de interventie actioneaza in toata tara", a declarat Folescu.

Necesarul de gaze in scadere

"Consumul este stationar. 17 milioane de metri cubi sunt importati, 31 de milioane sunt din productia interna si 20 de milioane se extrag din depozite. La inceputul perioadei aveam pregatite 3,060 miliarde metri cubi si pana in momentul de fata am extras 2,100 miliarde", a declarat, luni, Marius Stroia, director al Directiei dispecerizare in cadrul Transgaz.

Potrivit acestuia, cresterea usoara a temperaturii va duce la diminuarea consumului pana la 65 milioane metri cubi, varful de consum in aceasta iarna fiind de 72,5 milioane metri cubi pe zi.

Mihai Diac

Cosmin Zaharia

Citeste si:

UPDATE: Posibilitate de cod rosu

Trei zile cu viscol

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri