Strategia energetica a Romaniei nu are evaluare de mediu  

Strategia energetica a Romaniei nu are evaluare din punctul de vedere al impactului asupra mediului, a declarat astazi, pentru Green Report, Alina Frim, directorul Directiei Biodiversitate din Ministerul Mediului si Padurilor.

Actuala strategie energetica este in vigoare din anul 2007.

Reprezentantii Ministerului Mediului au facut mai multe demersuri pentru modificarea acesteia sau pentru elaborarea unei strategii noi, dar pana acum nu au avut succes, recunoaste Alina Frim. In opinia acesteia, perceptia unor alte institutii ale statului, mai influente, a fost, se pare, aceea ca Ministerul Mediului nu vrea decat sa se opuna dezvoltarii sectorului energetic.

Problema strategiei energetice a Romaniei, care deja nu mai este actuala, a fost semnalata, acum doua saptamani, si de comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. “Unde este noua strategie energetica?” s-a intrebat, retoric, seful Garzii de Mediu.

Autoritatile de mediu nu au luat o decizie in chestiunea MHC din judetul Arges

O viitoare strategie de mediu ar trebui sa indice in mod clar zonele in care este permisa dezvoltarea sectorului hidroenergetic, astfel incat noile obiective energetice, inclusiv microhidrocentrale, sa nu afecteze mediul. In ultimele luni, cea mai controversata situatie de acest gen este aceea din judetul Arges.

La data de 2 noiembrie, ministrul Mediului, Laszlo Borbely a anuntat suspendarea pe termen de trei saptamani a lucrarilor pe santierele MHC de pe raurile Capra, Buda si Otic, timp in care autoritatile de mediu vor verifica documentele pe baza carora se deruleaza investitia. Sefa Directiei Biodiversitate din Ministerul Mediului ne-a declarat ca verificarea nu s-a incheiat si ca de aceasta chestiune se ocupa in principal Garda Nationala de Mediu. Daca documentele sunt in regula – asa cum sustine investitorul, este foarte posibil ca lucrarile din Arges sa fie reluate.

Pe de alta parte, Alina Frim ne-a precizat ca a vazut personal cum utilajele de constructii lucreaza in albiile raurilor din Arges, iar acest procedeu nu are cum sa nu afecteze flora si fauna. “De obicei, autoritatile locale de mediu ne consulta, chiar si neoficial, inainte de a aproba asemenea lucrari. Chiar si cele din Arges. Dar in cazul microhidrocentralelor nu ne-au consultat. Dar este prematur sa ne pronuntam daca a fost sau nu vorba de o eroare”, a precizat Alina Frim.

"La microhidrocentrale nu e ca la Portile de Fier"

Pe de alta parte, Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului, este ceva mai optimist. “Daca o autoritate a statului a gresit, avizul de mediu se poate retrage. Dar la microhidrocentrale nu este ca la Portile de Fier. Digul are o inaltime de numai doi metri, iar in avizul de la Apele Romane se prevede si obligatia de a se realiza acea scara pentru pesti. Raul nu dispare, iar conducta va fi ingropata. Nici n-o vezi!”, a explicat Cristian Apostol.
.
Mihai Diac

Foto: Garda Nationala de Mediu

Citeste si:

Energeticienii contesta decizia ministrului Mediului de a suspenda lucrarile pe santierele MHC din Arges

Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri