Gabriel Mihai, UniCredit Leasing Corporation: Principalul criteriu in analiza proiectelor il reprezinta cash flow-ul si capacitatea de rambursare

Principalul criteriu in analiza proiectelor il reprezinta cash flow-ul si capacitatea de rambursare a finantarii, considera Gabriel Mihai, Director of Corporate UniCredit Leasing Corporation.

De asemenea, in opinia sa, este foarte important ca aportul clientului sa fie semnificativ, astfel se demonstreaza implicarea sa in proiect si se pot evita garantiile suplimentare. Cititi mai multe despre finantarile date si proiectele viitoare in interviul acordat „Green Report” de Gabriel Mihai.

UniCredit Leasing Corporation a finantat, in premiera pentru piata de leasing din Romania, proiecte de energie eoliana. Care a fost motivul pentru aceasta deschidere?

Productia energiei din surse regenerabile in Europa a cunoscut o dezvoltare sustinuta in ultimii 10-15 ani. Grupul UniCredit si in mod specific divizia de leasing au dezvoltat un know-how important in ceea ce priveste finantarea acestor proiecte, actionand pe piete dezvoltate – Italia, Germania, Austria. Incepand cu anul 2009, ne-am concentrat pe transferarea bunelor practici la nivelul grupului si catre entitatea noastra locala, adresand piata cu un produs adaptat specificului economic si juridic local.

Ne bucuram ca in acest an am reusit sa finalizam primele proiecte, contribuind astfel la rezultatele grupului: in 2011, la nivel european, estimam ca UniCredit Leasing va finanta proiecte de peste 500 de milioane de euro.

Veti continua cu finantarea proiectelor eoliene sau va veti diversifica portofoliul si cu alte resurse regenerabile?
Produsul de finantare pentru proiecte vizeaza nu doar energia eoliana, ci si alte surse precum energia solara prin tehnologia fotovoltaica si microhidrocentralele. De asemenea, analizam tehnologiile legate de biogaz si biomasa.

Cate proiecte se afla acum in stand-by si caror segmente ale energiei regenerabile apartin ele?
In prezent avem in discutie cateva proiecte in diverse stadii, cele mai multe dintre ele tot pe eolian, si speram sa mai concretizam proiecte cel tarziu la inceputul anului viitor.

Care sunt criteriile necesare pentru un proiect pentru a putea primi o finantare UniCredit Leasing?
Principalul criteriu in analiza proiectelor il reprezinta cash flow-ul si capacitatea de rambursare a finantarii. Astfel, pentru fiecare tehnologie avem un coeficient minim de acoperire a serviciului datoriei, care trebuie respectat pe intreaga durata a finantarii. Concret, plecand de la productia estimata pentru respectiva capacitate de productie, aplicam un model financiar pentru a estima un nivel de venituri pe parcursul finantarii, venituri care trebuie sa acopere rambursarea imprumutului.

Pentru a avea garantia ca aceste estimari sunt corecte este foarte important sa realizam o atenta analiza a premiselor tehnice si juridice. Astfel, fiecare proiect este verificat din punct de vedere tehnic cu ajutorul Centrului de Competenta RES al UniCredit Leasing, unde avem o puternica echipa de specialisti, iar aspectele juridice trebuie sa treaca testul unui raport due diligence realizat de firme de avocatura reputabile. Nu in ultimul rand, pentru ca sa avem posibilitatea de a structura finantari bazate doar pe proiect in sine, este foarte important ca aportul clientului sa fie semnificativ; astfel se demonstreaza implicarea sa in proiect si se pot evita garantiile suplimentare pe care institutiile financiare le cer in finantarile corporatiste standard.

Care este suma maxima acordata ca finantare de catre UniCredit Leasing?

Este greu de stabilit o limita stricta, sunt foarte importante premisele proiectului, aportul clientului, modul in care criteriile de analiza sunt indeplinite. Pana acum am abordat proiecte mici si mijlocii, dar, daca un proiect are dimensiuni mai mari, credem ca s-ar putea lua in calcul diverse solutii din zona sindicalizarilor de imprumuturi.

Asteptati o afluenta de proiecte de energie regenerabila odata cu intrarea in vigoare a Normelor Aplicabile cu privire la Schema-Suport pentru Energii Regenerabile?
Deja vedem multe proiecte in acest domeniu, probabil ca investitiile vor capata un nou aplomb in momentul in care normele de aplicare a Legii 220 vor fi aplicabile, dar trebuie sa tinem cont ca modelul financiar este doar o parte a analizei, la fel de importante vor fi premisele tehnice, legale si cele care tin de experienta si implicarea investitorilor in proiecte.

Care dintre formele de energie regenerabila este mai atractiva din punctul de vedere al acordarii finantarilor?
Ceea ce este important pentru noi este gradul de maturitate al fiecarei tehnologii care determina predictibilitatea productiei si rata de rentabilitate a proiectului plecand de la nivelul investitiei si veniturile realizate.
Energia eoliana a avut cea mai mare crestere a capacitatii instalate in UE in ultimii 10 ani, este deja o tehnologie consacrata, de aceea ne este poate mai familiara, am derulat mai multe proiecte pe aceasta tehnologie in grupul nostru.

Microhidrocentralele au avantajul celei mai mari durate de viata a tehnologiei, un proiect bine dezvoltat are sanse de finantare.
Panourile fotovoltaice inca sunt pe o curba accelerata a dezvoltarii tehnologice, costul investitiei inca scade de la o luna la alta, de aceea trebuie acordata o mare atentie in alegerea furnizorului si in dimensionarea corecta a investitiei, dar experienta noastra in Italia, Germania si Cehia arata ca si aceasta tehnologie este finantabila in cadrul UniCredit Leasing.

Interviu de Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri