Mos Craciun, acuzat ca aduce si jucarii otravite

100 de organizatii de femei din Uniunea Europeana, reunite in asociatia Women in Europe for a Common Future (WECF), il obliga pe Mos Craciun sa-si trieze jucariile, deoarece sub dragalasenia ursilor din plus sau a papusilor se ascund substante chimice periculoase pentru sanatatea copiilor.

Bisfenol A, crom, benzen sau plumb sunt doar cateva dintre chimicalele si metalele grele care se regasesc in jucarii si, uneori, cantitatile folosite de fabricanti depasesc pragul admis de normele europene in vigoare.

Benzenul este un lichid cu miros aromat, volatil, iar amestecuri de solventi continand benzen intra in compozitia diferitelor uleiuri, vopsele, diluanti, spray-uri, putand fi considerate "droguri sociale".

Calea principala de patrundere in organism este cea respiratorie si substanta toxica se distribuie in tesutul adipos, cat si in maduva osoasa.

Directiva europeana „Jucarii”, prin care sunt fixate limitele substantelor chimice, a fost revizuita in 2009, iar, in 2013, este asteptata o alta revizuire. In forma actuala, legea pare, potrivit specialistilor, destul de permisiva si nu asigura, explicit, securitatea copiilor sub 3 ani.

WECF cere o revizuire totala a legislatiei europene cu interdictia de a folosi chimicale in fabricarea jucariilor si crearea unei etichete care sa fie aplicata de un organism independent de producator.

„In acest moment, toate jucariile vandute pe piata europeana poarta eticheta „fabricat in UE” insa aceasta este pusa de fabricant, care, in 97% din cazuri, este asiatic”, spune Anne Barre, presedintele WECF Franta, citata de 20minutes.fr.

Daca este relativ usoara depistarea substantelor alergice, cum ar fi parfumurile, recunoasterea substantelor cancerigene, care se afla in jucarii, ramane deosebit de dificila. Efectele pe termen lung ale metalelor grele, cum ar fi plumbul, raman nedetectabile ani la rand.

Pentru a fi siguri ca nu ofera un cadou toxic, WECF ii sfatuieste pe cumparatori sa aleaga jucarii din materiale naturale, cum ar fi lemnul sau tesaturile, si sa fie neaparat etichetate.

„Se gasesc din ce in ce mai multe jucarii din materiale naturale in magazine specializate sau pe Internet, care pot fi spalate inainte de a fi date copiilor, iar sapunul si apa elimina in mare parte substantele toxice”, mai spune Anne Barre.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si:

Cum ne otravesc banalele produse din plastic?

Green Living Green Report: Cu jucariile nu-i de joaca

spot_img

Ultimele știri