Cererea de energie termica pentru incalzire, scadere medie de 6% in ultimii trei ani

Cererea de energie termica pentru incalzire a inregistrat in ultimii trei ani o scadere medie de pana la 6%, a declarat, marti, Mariana Manicuta, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

“Termoficarea oraselor mari din Romania se face in majoritate cu energie termica produsa in cogenerare in CET-uri (centrale electrice de termoficare – n.r.). Cu toate acestea se poate observa un trend descendent al cererii de energie termica utila pentru incalzire. Scaderea medie anuala este de aproximativ 5 – 6% in ultimii trei ani”, a spus Manicuta.

De asemenea, potentialul de cogenerare instalat la nivelul national este subutilizat, potrivit sursei citate cererea de energie termica utila pentru consum industrial s-a redus cu circa 90% fata de conditiile pentru care au fost dimensionate capacitatile de productie.

“Tehnologiile de producere instalate in majoritate inainte de anul 2000 sunt uzate, supradimensionate si neadaptate noilor conditii ale cererii de energie termica utila. Cu toate ca exista preocupare pentru eficientizare, eficienta globala medie de producere este mica, de aproximativ 60%, iar imbunatatirea acesteia fiind posibila numai prin redimensionare si modernizare, fapt care presupune investitii majore”, a mai spus reprezentantul ANRE.

Conform datelor Institutului de Studii si Proiectarii Energetice 53% din centralele de cogenerare au o vechime de peste 30 de ani, 30% intre 20 si 30 de ani, iar 17% dub 20 de ani.

Potrivit Marianei Manicuta cheltuielile totale pentru producerea energiei electrice si termice in cogenerare sunt de circa 4,5 miliarde lei anual, iar in ultimii 5 ani s-au alocat peste 7,8 miliarde lei pentru subventionarea energiei termice.

Schema de sprijin, intrata in vigoare de la 1 aprilie
Cota totala pe piata de energie electrica a producatorilor in cogenerare este de circa 20%, din care doar jumatate este productie in cogenerare de inalta eficienta.

Pentru a sustine producatorii in cogenerare, de la 1 aprilie 2011, s-a instituit schema de sprijin tip bonus. Bugetul schemei este de aproximativ 4,8 milioane de euro pentru perioada 2011 – 2023, iar fiecare producator poate beneficia de aceasta pe o perioada de maxim 11 ani.

Acest sprijin reprezinta conditia pentru modernizarea componentei de producere a sistemului de alimenatare centralizata cu energie termica din peste 100 de localitati, valorificarea potentialului de cogenerare instalat la nivel national, precum si reducerea, pana la eliminare a subventiilor acordate.

Foto: devineheat.com, theenergygreen.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Creste plafonul de acordare a ajutoarelor pentru caldura si numarul celor care beneficiaza de subventie

59 de milioane de euro pentru ecologizarea retelei de termoficare la Ramnicu Valcea

Peste 244 milioane lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Ramnicu Valcea

Achizitia de combustibili pentru programul de iarna 2011-2011, estimata la 5,69 miliarde lei

spot_img

Ultimele știri