Skype genereaza de 2 ori mai multe emisii de CO2 decat Facebook 

Utilizarea serviciului Skype genereaza o cantitate aproape dubla de emisii de CO2 comparativ cu comunicarea prin Facebook, arata o aplicatie lansata recent de General Electric. Aplicatie on-line „How Much CO2 is created by” („Cat CO2 este generat de…”) prezinta echivalentul in emisii de dioxid de carbon pentru cele mai frecvente activitati zilnice.

Cu ajutorul ei, oricine poate afla cat polueaza cu fiecare gest. Aplicatia scoate la iveala faptul ca, spre exemplu, emiteti mai putin CO2 in atmosfera atunci cand folositi Facebook, decat atunci cand vorbiti cu cineva pe Skype.

Skype produce 24 milioane de tone de CO2 pe an, spre deosebire de Facebook, cu 13,6. O singura cautare pe Internet de pe un laptop genereaza 0,2 grame de CO2. Trimiterea unui email inseamna doar 4 grame de CO2, dar daca atasamentul este mare, se transforma in 50 de grame. Potrivit studiilor, activitatea globala pe internet genereaza anual 300 milioane de tone de CO2.

Daca sunteti un telespectator inrait, ar fi bine sa luati in calcul achizitia unui televizor cu ecranul de 15 inci, care genereaza intr-o ora 34 de grame de CO2. Comparativ, un televizor de 28 de inci emite 76 de grame pentru, iar un televizor cu plasma de 42 de inci genereaza aproape 220 de grame. 

Un mar din import, 150 de grame CO2

Emisiile pot fi monitorizate si in alimentatie. Un mar cules din gradina inseamna „zero emisii”, fata de 80 de grame de CO2 pentru un mar cumparat din supermarket si 150 grame pentru un mar din import. Pentru a face un hamburger se emit 2,5 kg de CO2, iar o sticla de bere de import echivaleaza cu 900 de grame.

Daca intentionati sa va organizati ceremonia de casatorie, nu strica sa stiti ca o nunta cu o suta de invitati produce 5 tone de CO2, in timp ce una in stil mare, cu 300 de invitati, ajunge la 85 de tone.
Aplicatia on-line „How Much CO2 is created by” a fost realizata de developerul David McCandless pentru a „traduce” simple activitati zilnice in echivalentul emisiilor de CO2.

Datele care stau la baza programului au fost adunate din mai multe surse, printre care Agentia France-Presse, Carbon Trust Report, comScore Inc., Google, Guardian, Heathrow Airport Limited, JP Morgan, Real Climate, The Independent, The New York Times, Times, Agentia de Protectia Mediului din SUA si Institutul de Schimbari de Mediu din cadrul Universitatii Oxford.

Pentru a afla cat carbon emiteti atunci cand consumati o acadea, sau cand folositi laptopul timp de o ora, este suficient sa intrati pe site-ul visualization.geblogs.com/visualization/co2

Raluca Petrescu 

spot_img

Ultimele știri