Sistemul Garanție-Returnare va colecta peste 3 miliarde de ambalaje în primul an

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) va duce la colectarea a peste 3 miliarde de ambalaje pentru băuturi numai în primul an, spune Dorin Mihai, director general TOMRA Collection România.

„În România avem o șansă  unică să facem o schimbare de direcție și să învățăm din ce au testat și implementat deja cu succes alte țări. Comercianții, producătorii și autoritățile publice locale pot face din SGR o poveste de succes, dacă vor adopta bunele practici demonstrate și tehnologie best-in-class”, a explicat Dorin Mihai.

Sistemele de garanție-returnare și-au demonstrat deja eficiența în mai multe piețe la nivel global. De exemplu, rata medie europeană de colectare pentru ambalajele de plastic pentru băuturi în țările fără un astfel de program este de 47%, în timp ce în cele cu sisteme de garanție se colectează în medie 94% din aceste ambalaje.

„În cadrul sistemului de garanție-returnare ce urmează a fi lansat în curând, estimăm că în primul an de funcționare vor fi instalate aproximativ 3.000 de echipamente ce vor colecta peste 3 miliarde de ambalaje, post consum. În 3 ani vor fi funcționale peste 5.000 de echipamente ce vor devia de la gropile de gunoi aproximativ 6 miliarde de ambalaje pentru băuturi începând cu anul de maturitate”, a adăugat directorul general TOMRA Collection România.

Dorin Mihai, director general TOMRA Collection România

Numai în ultimii trei ani, cel puțin 22 de state sau țări, printre care Anglia, Portugalia și unele state din Australia, s-au angajat să modernizeze sau să implementeze sisteme de garanție-returnare, numărul total la nivel global ajungând rapid la peste 60. Germania este campioană mondială la reciclarea ambalajelor de băuturi, sistemul său de garanție atingând o rată de returnare de 98%. Tot în clasamentul celor mai performante sisteme se află și Danemarca cu o rată de returnare de 92%.

Mai aproape de România, Slovacia a lansat în acet an și ea un sistem de garanție-returnare pentru ambalajele de unică folosință pentru băuturi. Aproximativ 1,3 miliarde de astfel de ambalaje sunt vândute anual în Slovacia, iar până la sfârșitul anului 2022 se urmărește colectarea a cel puțin 60%. Obiectivele de colectare vor crește la 80% până la sfârșitul anului 2023 și la cel puțin 85% până la sfârșitul anului 2024.

Din 2025, cu 4 ani mai devreme decât termenul stabilit prin directiva europeană, Slovacia își propune să atingă obiectivul de colectare de cel puțin 90% pentru ambalajele de plastic și metal. Conform informațiilor din cadrul organizației centrale Správca zálohového systému n.o., din ianuarie 2022 vor exista peste 2.000 de puncte de colectare în magazinele din Slovacia. TOMRA estimează că numărul de echipamente automate de preluare din Slovacia va crește la 1.700, iar restul magazinelor mai mici vor colecta manual.

Primele echipamente TOMRA au fost instalate în România începând cu 2012, în cadrul unui proiect voluntar, și de atunci au colectat peste 571 de milioane de PET-uri, 63 de milioane de doze de aluminiu și 34 de milioane de sticle.

În România, compania a comercializat peste 450 de echipamente automate de preluare. Dintre acestea, peste 240 de echipamente sunt operaționale la doi dintre cei mai mari retaileri din România, în timp ce alți retaileri testează în prezent acest tip de echipamente de colectare.

spot_img

Ultimele știri