Seful Garzii de Mediu: Nici constructorii nici Apele Romane nu sunt vinovati in scandalul MHC din Arges

“Noi am controlat si n-am gasit nici o vina nici Apelor Romane, nici constructorilor. Ce au facut Apele Romane in Arges, la Pitesti, nu au facut decat sa aplice actuala legislatie de mediu”, a declarat astazi secretarul de stat Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu.

Secretarul de stat a anticipat, astfel, viitoarea decizie a ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, care trebuie sa anunte daca pe raurile Capra, Buda si Otic poate continua constructia de microhidrocentrale.

De asemenea, ministrul Mediului va trebui sa decida daca ii ridica sanctiunea sefului Administratiei Bazinale Arges – Vedea a Apelor Romane, Adrian Moisescu, suspendat din functia de director general la data de 2 noiembrie.

Pe de alta parte insa, directorul general al Directiei Generale Biodiversitate din cadrul Garzii Nationale de Mediu, Florian Udrea, i-a avertizat pe reprezentantii Administratiei Nationale Apele Romane ca “in situatii similare au folosit unitati de masura diferite”, ca “sunt situatii in care v-ati incalcat chiar propria lege, Legea 107” (Legea Apelor) si ca “nu s-a facut un studiu privind efectul cumulat al functionarii mai multor MHC pe acelasi curs de apa”.

Cei doi oficiali au facut aceste declaratii in cadrul unei mese rotunde pe tema constructiei de MHC, organizata de Asociatia Romana de Mediu. Comisarul general Silvian Ionescu a recunoscut ca legislatia actuala este contradictorie si a cerut modificarea acesteia. In primul rand ar trebui definit “interesul Romaniei in domeniul energiei”, interes pe care, in acest moment, “nu-l stie nici Boc”, a spus Silvian Ionescu.

Pe de alta parte, “nu e gaura in cer daca se fac MHC in Romania”, dar aprobarea fiecarei investitii ar trebui sa revina nu demnitarilor numiti in functii, ci “primarului care raspunde in fata comunitatii care l-a ales”. “In Occident primarul hotaraste daca are nevoie de 100 de locuri de munca in plus sau nu are nevoie, daca da un teren gratuit in folosinta sau nu, daca autorizeaza o MHC sau nu”.

265 de proiecte noi ar putea incepe de anul viitor

Pentru imbunatarirea activitatii de aprobare si control, Garda de Mediu pregateste chiar un “ghid de bune practici pentru microhidrocentrale”. Acesta va trece in revista factorii de mediu afectati in timpul constructiei si functionarii MHC, masuri de reducere a acestei influente, precum si documentele obligatorii pentru aprobarea unor asemenea investitii. In acest moment, in Romania exista “cinci proiecte in executie, slava Domnului ca numai atat, si 265 de proiecte autorizate, in cadrul carora vorbim de circa 500 de MHC. Anul viitor, toata aceasta chestiune va exploda!”, a avertizat Silvian Ionescu.

In opinia acestuia, reglementarea clara a sectorului MHC ar trebui realizata “nu printr-un ordin al ministrului, asta ar fi cea mai slaba solutie, ne trebuie de la Hotarare de Guvern in sus”.

Mihai Diac

Foto: Garda Nationala de Mediu

Citeste si:

Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)

Strategia energetica a Romaniei nu are evaluare de mediu

Proiectele de microhidrocentrale vor fi blocate timp de trei luni

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri