Scaderea emisiilor nu va mai afecta cresterea economica

Pentru prima dată în istorie, anul trecut au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră în țările OECD, deși economia lor a crescut. O arată un studiu publicat recent de un institut de cercetare german. Autorii acestuia consideră că scăderea costului de producție și eficientizarea energetică sunt principalii factori care au făcut posibilă performanța.

09_28_emisii_ec_lead

De-a lungul timpului, creșterea economică a determinat un consum mai mare de energie. În 2014 însă, pentru prima dată de când se măsoară emisiile de gaze cu efect de seră, consumul de combustibili fosili ale țărilor din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a scăzut cu 6%, iar emisiile aferente – cu 6,4%. Totodată, economiile țărilor au crescut cu 16%, raportat la anul de referință 2004.

Performanțele au fost anunțate săptămâna trecută, în cadrul summitului ONU de la New York, de către reprezentanții institutului german de cercetare economică Heinrich Böll Stiftung. Specialiștii au analizat datele economice disponibile pentru perioada 1990 – 2014 și au prezentat concluziile în studiul denumit „Decoupling greenhouse gas emissions from economic growth”.

Mixul energetic în 2014

La nivel global, emisiile nu s-au decuplat încă de creșterea economică: în 2014, produsul global brut a crescut cu 44% față de 2004, iar consumul de combustibili tradiționali – cu 19%, ceea ce a condus la eliminarea unei cantități de emisii cu 22% mai mare.

Conform studiului, doar 9% din energia consumată anul trecut la nivel global a provenit din surse regenerabile. 7% din aceasta a fost energie hidro, 1.2% – energie eoliană și 0.3% – solară.

Cărbunele și petrolul sunt în continuare principalele resurse din care se obține energie. Împreună, au acoperit 63% din necesarul energetic.

09_28_emisii_ec_enshare

 

Consumul de regenerabile, în creștere

Cu toate că balanța înclină în continuare spre consumul de energie din surse tradiționale, sectoarele energiei solare și a celei eoliene, de exemplu, au înregistrat creșteri accelerate în ultimii 4 ani, conform raportului celor de la Heinrich Böll Stiftung.

În Germania, consumul de energie convențională a scăzut cu 15% între 2004 și 2014, în timp ce consumul de energie regenerabilă a crescut cu 185%, asigurând anul trecut 12% din necesarul energetic. Totodată, PIB-ul Germaniei a fost cu 13% mai mare, iar cantitatea de emisii – cu 11% mai mică.

În Statele Unite, consumul de energie din surse convenționale a scăzut în perioada 2004-2007 cu 4%, generând o scădere a emisiilor de 7,4%. Toate acestea au avut loc în timp ce PIB-ul a crescut cu 17%.

China a înregistrat și ea progrese, chiar dacă modeste. În 2004, era responsabilă pentru 9% din produsul global brut și pentru 13% din consumul de energie. Cu 10 ani mai târziu, a produs 16% din PGB și a consumat 23% din cantitatea totală de energie. Progresul a avut loc simultan cu o creștere de 74% a consumului de energie obținută din cărbune. În ultimii 2 ani însă, producția de energie regenerabilă a crescut cu 27%, consumul de gaze – cu 22%, în timp ce producția de energie obținută din cărbune a rămas constantă. În plus, săptămâna trecută, Președintele chinez a anunțat un plan de reducere a emisiilor, care va fi aplicat începând cu 2017.

Autorii studiului avertizează însă că, fără un efort unitar, acțiunile individuale ale țărilor vor fi inutile. Producția de energie pe bază de cărbune din India se dezvoltă masiv, anulând reducerile de emisii datorate consumului de energii regenerabile în restul lumii.

Scăderea costului de producție, principalul stimul pentru regenerabile

Bastian Hermisson, Director executiv al Heinrich Böll Foundation SUA, a precizat că cel mai important factor pentru dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile îl reprezintă dezvoltările tehnologice și scăderea prețurilor de producție a energiilor regenerabile.

Energia regenerabilă este singura sursă de energie care se tot ieftinește. În multe părți ale lumii, energia solară și cea eoliană au ajuns să aibă costuri competitive, raportat la cel al energiei obținute din cărbune. E din ce în ce mai evident că investițiile în regenerabilele sunt cele mai rentabile.

Conform studiului, tranziția spre producția de energie regenerabilă mai este favorizată de câțiva factori: preferința pentru energii cu emisii scăzute, creșterea eficienței în producția și în consumul de energie și trecerea de la o industrie manufacturieră mare consumatoare de energie la o industrie a serviciilor.

 

Citește și:

Încă 9 companii de top vor folosi doar energie regenerabilă

Greenpeace: până în 2050, vom produce doar energie regenerabilă

În ce țări e profitabil să investești în regenerabile

Investițiile din regenerabile, la un pas de colaps

Regenerabilele înlocuiesc cu succes centralele nucleare în țările cele mai populate ale lumii

Jumătate din electricitatea Uniunii Europeane va proveni din surse regenerabile până în 2030

spot_img

Ultimele știri