Sâmbătă spre duminică trecem la ora de iarnă

Ora 4 dimineața din noaptea de 24 spre 25 octombrie 2015 va deveni ora 3. Astfel, duminica viitoare va avea 25 de ore și fi cea mai lungă zi din an. Schimbarea va avea implicații atât la nivel administrativ, cât și la nivel personal.

10_23_ora_iarna

În ultima duminică din octombrie, România revine la ora astronomică normală, cunoscută și ca „ora de iarnă”. Prin urmare, în acest weekend, românii vor da ceasurile cu o oră înapoi în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Deși cei mai mulți se bucură că vor dormi cu o oră în plus, schimbarea are și efecte negative.

Călătorii și cei cu program haotic, cei mai afectați

Cei care vor călători cu trenul în noaptea de sâmbătă spre duminică trebuie să știe că vor face cu o oră mai mult pe drum. Aceasta pentru că, imediat după ora 4, trenurile aflate în mișcare vor opri în prima stație și vor aștepta o oră. Totuși, trenurile care sunt aproape de destinația finală nu vor staționa.

Însă, nu doar călătorii vor fi afectați. Specialiștii avertizează că persoanele care nu dorm 7-8 ore pe noapte vor avea dificultăți în a se adapta schimbării. Ei ar putea avea stări de somnolență și dificultăți de concentrare de-a lungul zilei.

Cum a apărut ideea orei de vară

Ora de iarnă este ora astronomică normală, cea de vară fiind doar o convenție pentru extinderea folosirii energiei solare și economisirea de energie. Ideea introducerii ei i-a venit pentru prima data politicianului Benjamin Franklin, în 1784. Ea a fost aplicată însă mult mai târziu.

România a adoptat măsura în 1932, dar apoi a abandonat-o în 1941. În 1979 a fost reintrodusă, însă, spre deosebire de zilele noastre, se trecea la ora de iarnă la sfârșitul lunii septembrie. În 1996, țara noastră s-a aliniat însă orarului practicat de Uniunea Europeană.

spot_img

Ultimele știri