RQC: 500.000 USD, in teste de mediu

Rompetrol Quality Control (RQC), divizia de laboratoare a Rompetrol Grup, va investi in acest an aproximativ 500.000 de dolari in optimizarea proceselor, aparaturii si a operatiunilor de laborator.

Testele efectuate pentru produse petroliere, cat si analiza factorilor de mediu (apa, aer, sol) sunt recunoscute in peste 70 de tari.

RQC este una dintre companiile de top din domeniul testelor de laborator din Romania, cu o cifra de afaceri de 6.500.000 dolari, in 2011, iar, prin achizitia de echipamente necesare efectuarii si interpretarii testelor de laborator, ofera servicii la cele mai inalte standarde de calitate ale Uniunii Europene.

“Investitiile RQC sustin strategia de dezvoltare si obiectivele companiei de a oferi si asigura sprijin partenerilor sai pentru identificarea si implementarea de solutii necesare cresterii gradului de protectie a mediului si a calitatii produselor”, a declarat pentru, Green Report, Ruxandra Nicola, director general RQC.

RQC a fost infiintata în luna iulie 2004 prin externalizarea activitații laboratoarelor din cadrul platformei Rompetrol Rafinare (Petromidia).

“Testele RQC sunt recunoscute in peste 70 de tari si au confirmari referitoare la acuratetea rezultatelor in baza testelor inter-laboratoare la care am participat. In laboratoarele noastre se testeaza calitatea carburantilor, atat a celor produsi de Grupul Rompetrol, cat si de alte companii, dar efectuam si analize de mediu”, a explicat Ruxandra Nicola.

Printre clientii externi ai RQC se numara ArcelorMittal, Lafarge, cat si Romcontrol. RQC are un contract si cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) pentru monitorizarea calitatii carburantilor pe teritoriul Romaniei.

Cele mai performante cromatografe

In 2010, Rompetrol Quality Control a finalizat, in premiera pentru Romania, implementarea programului Laboratory Information Management System (LIMS), investitie totala care s-a ridicat la aproximativ 220.000 dolari. Acest sistem, alaturi de noi achizitii, cum ar fi cromatografele, asigura companiei certitudinea ca se conformeaza standardelor internationale in ceea ce priveste corectitudinea si precizia probelor analizate.

Cromatografele folosite in laboratoarele RQC, cele mai performante din tara, potrivit Ruxandrei Nicola, reprezinta aparate care separa si identifica componentele dintr-o proba avand o o sensibilitate extreme de ridicata.

“LIMS asigura informatizarea activitatii din laboratoarele noastre si ofera platforma necesara conectarii echipamentelor de laborator cu programele de gestiune si raportare. Accesul la toate datele de laborator stocate este mult mai usor, creste numarul datelor procesate, iar imbunatatirea controlului calitatii este evidenta”, a mai spus Ruxandra Nicola (foto dreapta).

Grupul Rompetrol a investit, incepand din 2008, pana in prezent, 70 de milioane de dolari pentru optimizarea masurilor de protectie a mediului pe platformele celor doua rafinarii, Petromidia si Vega, iar suma alocata modernizarii statiilor Rompetrol, din Romania, se ridica la 18 milioane de dolari.

Rompetrol, 100 milioane dolari, investiti in mediu in ultimii 4 ani

Valoarea totala a investitiilor facute de Grupul Rompetrol in tara noastra, in domeniul protectiei mediului, se cifreaza, in ultimii 4 ani, la peste 100 milioane de dolari.

Restul de bani, pana la 100 de milioane de dolari, reprezinta valoarea altor proiecte de mediu initiate de Grup incepand din 2008 si pana in prezent.

„Valoarea totala a investitiilor Rompetrol in mediu, din 2008 pana in prezent, este de 100 milioane de dolari. Modernizarea rafinariilor Petromidia si Vega face parte din prioritatile actuale de mediu ale Grupului Rompetrol. Pentru reducerea impactului rafinariei Petromidiei ne-am propus pentru perioada urmatoare scaderea emisiilor de oxizi de azot/dioxid de sulf, prin modernizarea atat a arzatoarele actuale cu unele mult mai performante, cat si a instalatiilor de desulfurare gaze recuperare sulf. In cazul rafinariei Vega, anulul trecut am finalizat modernizarea centralei termice. In ceea ce priveste benzinariile Rompetrol, continuam monitorizare si imbunatatirea factorilor de mediu, in conformitate atat cu obligatiile legale cat si cu standardele de calitate si mediu ale Grupului”, a declarat, pentru Green Report, Marian Constantin Nicolae, directorul Departamentului QHSE (Quality, Health, Safety, Environment).

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Rompetrol investeste in mediu
10.000 tone deseuri, stocate in Ecopark
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri