Grupul Rompetrol a investit, incepand din 2008, pana in prezent, 70 de milioane de dolari pentru optimizarea masurilor de protectie a mediului pe platformele celor doua rafinarii, Petromidia si Vega, iar suma alocata modernizarii statiilor Rompetrol, din Romania, se ridica la 18 milioane de dolari.
Valoarea totala a investitiilor facute de Grupul Rompetrol in tara noastra, in domeniul protectiei mediului, se cifreaza, in ultimii 4 ani, la peste 100 milioane de dolari.
Restul de bani, pana la 100 de milioane de dolari, reprezinta valoarea altor proiecte de mediu initiate de Grup incepand din 2008 si pana in prezent.
„Valoarea totala a investitiilor Rompetrol in mediu, din 2008 pana in prezent, este de 100 milioane de dolari. Modernizarea rafinariilor Petromidia si Vega face parte din prioritatile actuale de mediu ale Grupului Rompetrol. Pentru reducerea impactului rafinariei Petromidiei ne-am propus pentru perioada urmatoare scaderea emisiilor de oxizi de azot/dioxid de sulf, prin modernizarea atat a arzatoarele actuale cu unele mult mai performante, cat si a instalatiilor de desulfurare gaze recuperare sulf. In cazul rafinariei Vega, anulul trecut am finalizat modernizarea centralei termice. In ceea ce priveste benzinariile Rompetrol, continuam monitorizare si imbunatatirea factorilor de mediu, in conformitate atat cu obligatiile legale cat si cu standardele de calitate si mediu ale Grupului”, a declarat, pentru Green Report, Marian Constantin Nicolae, directorul Departamentului QHSE (Quality, Health, Safety, Environment).
1, 1 miliarde dolari, in proiectele de mediu si tehnologice, in ultimii 11 ani
De la privatizarea Rafinariei Petromidia, din 2001 si pana in prezent, Grupul Rompetrol a alocat 1,1 miliarde dolari pentru realizarea de investitii tehnologice si de mediu, proiectele fiind derulate in conditii de maxima eficienta tehnologica si de protectie a mediului, conform normele internationale in vigoare (IPPC – Directiva europeana privind prevenirea si controlul integrat al poluarii), potrivit lui Marian Nicolae.
Prioritatea pentru platforma Petromidia a fost cresterea gradului de protejare a Marii Negre si a Lacului Sutghiol, a biosferei Deltei Dunarii si a ecosistemului aferent Canalului Midia, precum si a localitatilor Navodari, Corbu si Constanta.
Printre proiectele de mediu realizate de Rompetrol Rafinare se numara si reabilitarea sistemului de drenaj interior pentru protejarea apei subterane și implicit a lacului Sutghiol si a Marii Negre, precum ai implementarea unui sistem integrat de monitorizare a indicatorilor de mediu (apa, aer, sol).
Unul dintre proiectele recente cu efecte pozitive asupra mediului se refera la dragarea si ecologizarea danelor din portul Midia, la sfarsitul anului trecut, pentru facilitarea tranzitului vaselor petroliere si corectarea adancimii, valoarea investitiei fiind estimata la 2,8 milioane USD.
Certificare ISO, pe mediu
Toate companiile Rompetrol din Romania sunt certificate din punct de vedere al protectiei mediului, in conformitate cu Standardul ISO 14001-2004. SC Rompetrol Group Corporate Center SRL – divizia de management și guvernanta a Grupului, infiintata in noiembrie 2010, si-a certificat de curand activitatile si operatiunile de profil in acord cu sistemul de management integrat al calitatii, protectiei mediului, sanatate si securitate ocupationala.
Societatea a primit anul trecut, in luna decembrie, din partea Germanischer Lloyd Certification avizele de conformitate cu standardul de calitate ISO 9001-2008, mediu ISO 14001-2004, sanatate si securitate ocupationala 18001-2007.
Grupul Rompetrol, prin The Rompetrol Group Corporate Center – divizia de management și guvernanta a Grupului, si-a certificat de curand activitatile si operatiunile de profil in acord cu sistemul de management integrat al calitatii, protectiei mediului, sanatate si securitate ocupationala.
Compania a primit anul trecut, in luna decembrie, din partea Germanischer Lloyd Certification avizele de conformitate cu standardul de calitate ISO 9001-2008, mediu ISO 14001-2004, sanatate si securitate ocupationala 18001-2007.
„Societatile Grupului Rompetrol isi desfasoara activitatile cu respectarea legislatiei nationale si europene de protectia mediului, pana in prezent fiind realizate toate masurile impuse de autoritati, atat prin autorizatiile integrate de mediu, cat si prin autorizatiile non-IPPC”, a precizat Marian Constantin Nicolae.
Grupul Rompetrol, o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, isi desfasoara activitatea in 12 tari, printre care se numara si Romania.
Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in operatiuni de explorare si productie, servicii petroliere ori transport.
Citeste si: 30 de milioane de dolari pentru ecologizarea rafinariei Vega
Ecomaster: 10 pentru performanta
10.000 tone deseuri, stocate in Ecopark