Romania, intre Copenhaga si Cancun: Borbely: Politicienii sunt responsabili pentru sustinerea strategiei de mediu

Masurile luate in lupta cu schimbarile climatice nu pot fi realizate decat prin decizie si vointa puterii politice, a avertizat ministrul Mediului si Padurilor, Lazlo Borbey prezent la conferinta “Romania, intre Copenhaga si Cancun”.

Borbely a accentuat ca politicienii trebuia sa ofere semnale clare tuturor actorilor responsabili si sa sustina companiile sa-si schimbe strategiile nu pentru cinci, ci pentru 15-25 de ani.

In ceea ce priveste summitul de la Copenhaga reprezentantul guvernului a mentionat ca negocierile nu au fost un esec. El este de parere ca toate tarile implicate au devenit mai responsabile si chiar daca discutiile nu au avut rezultatele scontate, fixarea unor obiective clare va ramane o provocare pentru summitul de la Cancun.

Ministrul Mediului s-a aratat rezervat in legatura cu discutiile recente din cadrul Comisiei Europene referitoare la moficarea obiectivului de reducere a emisiilor de la 20% la 30%.

“20% este un angajament ferm al statelor membre, dar in ceea ce priveste obiectivul de 30% trebuie sa avem acel minim consens pentru a merge mai departe”, a declarat Borbely.

El a mai precizat ca pana la sfarsitul anului Romania va avea o strategie climatica. Cea mai recenta strategie e din 2007. Ministrul spune ca nu vrea sa ii arate cu degetul pe cei dinaintea lui pentru faptul ca nu exiasta o strategie climatica pana in prezent, acesta fiind unul din lucrurile nefaste pe care le-a mostenit.

“Greaua mostenire” afecteaza investitiile in mediu

Comparativ cu alte state din Uniunea Europeana, Romania are dezavantajul de a reduce efectele industrializarii fortate din perioada comunismului.

“Romania a facut eforturi mari pentru a ameliora efectele a 50 de ani de comunism, o politica total gresita”, a explicat ministrul Mediului. El a adugat ca investitiile de mediu reprezinta costuri foarte mari care nu au putut fi sustinute in special pana in momentul aderarii la UE.

Borbely a mai precizat ca Romania utilizeaza in proportie de 85% combustibil mixt si trebuie facute in continuare eforturi pentru retehnologizare.

Un miliard de euro de la Fondul de Mediu

Romania va cheltui anul acesta aproximativ un miliard de euro pentru proiecte de investitii in mediu, bani ce vor proveni de la Fondul de Mediu.
O mare parte din suma este obtinuta din taxa auto si va contribui la finantarea proiectului Rabla prin care autoritatile intentioneaza sa reinnoiasca parcul auto.

De asemenea, o parte din bani vor fi folositi pentru dezvoltarea proiectelor de energii din surse regenerabile. Potrivit ministrului, tot mai multi investitori sunt interesati de sectorul energiilor regenerabile din Romania, in special de domeniul eolian unde sunt prognozate investitii de peste un miliard de euro.

“Avem posibilitati si pentru energia eoliana si pentru biomasa, dar mai exista inca discutii cu Ministeul Economiei mai ales in ceea ce priveste potentialul hidroelectric”, a afirmat ministrul.

Conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun” a fost organizata pe 3 iunie de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a trece in revista concluziile conferintei ONU din decembrie 2009 care a avut loc la Copenhaga si, in acelasi timp, asteptarile pentru conferinta ONU care va avea loc la Cancun, in Mexic in acest an. Printre invitati s-au numarat comisarul european pentru schimbari climatice Connie Hedegaard, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, Nicoale Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri si societatii civile. In cadrul conferintei au fost programate 12 interventii, in cadrul a trei paneluri – "Romania intre Copenhaga si Cancun", "Biodiversitatea – Cat ne costa?" si "Schimbarile climatice – riscuri si oportunitati de business".

Text de Raluca Petrescu
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri