Romania accepta importul de porumb modificat genetic, in presa de azi

Adevarul: Romania accepta importurile de porumb modificat genetic

Romania a spus "da" importurilor de porumb modificat genetic, insa a spus "nu" cartofului transgenic prin vocea ministrului roman al agriculturii, Dacian Ciolos, care a participat la votul de luni din Consiliul de Ministri ai Agriculturii si Pescuitului (AGRI).

Dacian Ciolos a transmis astfel pozitia Autoritatii Sanitar-Veterinare din Romania, care a fost de acord cu solicitarea privind aprobarea importurilor de porumb modificat genetic. "Este vorba doar de introducerea pe piata in comercializare pentru produse alimentare si pentru furaje, nu si pentru cultura a acestor soiuri de porumb. Pana la aceasta data, informatiile privind impactul asupra sanatatii nu sunt nefavorabile pentru aceste soiuri, deci nu sunt motive sa ne opunem", a spus ministrul roman, citat de Rompres.

In ce priveste cartoful modificat genetic, Ciolos a argumentat respingerea solicitarii, "dat fiind faptul ca este foarte dificil sa controlezi ca nu se depaseste acel procent propus de 0,9 la suta din substanta totala ca fiind modificata genetic". In urma votului de luni, ministrii agriculturii si pescuitului din UE nu au reusit sa ajunga la un acord pentru a permite importurile a cinci produse modificate genetic (OMG).

"Nu exista o majoritate calificata in favoarea sau impotriva acestor produse", a declarat o sursa de la Bruxelles, citata de AFP.Este vorba de patru culturi de porumb modificat genetic pentru a rezista la daunatori, printre care trei hibrizi dezvoltati de compania americana Monsanto.

Al patrulea soi de porumb, GA21, este produs de compania elvetiana de produse agrochimice Syngenta si, in fine, cel de-al cincilea, este un soi de cartof modificat genetic, realizat de grupul chimic german BASF si cunoscut sub numele de Amflora.

Niciunul dintre produsele modificate genetic nu este destinat cultivarii, ci pentru a fi folosit ca hrana pentru animale sau ca baza pentru anumite produse alimentare.

Rezistenta franceza, impotriva OMG

Dupa cum era de asteptat, Consiliul AGRI nu a reusit sa aiba o majoritate calificata, iar propunerile vor fi trimise inapoi la Comisia Europeana pentru a lua o decizie. In aceasta situatie, cele cinci propuneri au toate sansele sa fie adoptate, deoarece Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), singura agentie europeana care are atributii in analizarea impactului asupra populatiei a introducerii OMG pe piata, a prezentat opinii favorabile in privinta lor.

EFSA a concluzionat ca este putin probabil ca introducerea pe piata a produselor care contin/constau sau sunt produse din porumb sau cartof modificat genetic va avea efecte negative asupra sanatatii oamenilor, animalelor sau a mediului.

Presedintia UE incearca sa convinga Consiliul sa ajunga la un acord pe aceasta tema pana in martie, pentru a permite Comisiei sa revina cu propuneri legislative in mai, urmand ca noile propuneri sa fie discutate pe larg in cea de-a doua parte a anului 2008.

Daca va fi urmat acest calendar, este putin probabil sa se ajunga la un acord in privinta OMG, dat fiind ca Franta, care va prelua presedintia UE in al doilea semestru al anului in curs, si-a exprimat ferm opozitia fata de culturile de OMG si chiar a interzis porumbul transgenic MON 810. Si Austria, Grecia, Polonia si Ungaria au interzis deja MON 810.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Jurnalul National: "Nu" cartofului modificat genetic!

Romania a spus "da" porumbului modificat genetic, insa a respins cartoful transgenic, cu ocazia votului care a avut loc luni in Consiliul de Ministri ai Agriculturii si Pescuitului.

Ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, a explicat ca, in cazul porumbului modificat genetic, pozitia sustinuta de Autoritatea Sanitar-Veterinara din Romania este ca tara noastra sa sprijine aceasta solicitare. "Este vorba doar despre introducerea pe piata in comercializare pentru produse alimentare si pentru furaje, nu si pentru cultura a acestor soiuri de porumb.

Pana la aceasta data, informatiile privind impactul asupra sanatatii nu sunt nefavorabile pentru aceste soiuri, deci nu sunt motive sa ne opunem", a spus Ciolos pentru Rompres. In cazul cartofului modificat genetic, situatia sta altfel. "Dat fiind faptul ca este foarte dificil sa controlezi ca nu se depaseste acel procent propus de 0,9% din substanta totala ca fiind modificata genetic, pozitia noastra va fi aceea ca ne vom opune acestei solicitari", a spus ministrul.

NEINTELEGERI

Ministrii Agriculturii si Pescuitului din UE nu au reusit sa ajunga la un acord pentru a permite importurile a cinci produse modificate genetic in discutiile anterioare votului. Este vorba despre patru culturi de porumb modificat genetic pentru a rezista la daunatori, printre care trei hibrizi dezvoltati de compania americana Monsanto. Al patrulea soi de porumb, GA21, este produs de compania elvetiana Syngenta. Cel de-al cincilea este un soi de cartof MG, realizat de grupul chimic german BASF si cunoscut sub numele de Amflora. Nici unul dintre produsele modificate genetic nu este destinat cultivarii, ci pentru a fi folosit ca hrana pentru animale sau ca baza pentru anumite produse alimentare.

Agenda Consiliului AGRI, prezidat de ministrul sloven pentru Agricultura, Iztok Jarc, include autorizarea introducerii pe piata a unor plante modificate genetic si bilantul de sanatate al Politicii Agricole Comune. In privinta OMG, Consiliul AGRI va fi invitat luni dupa-amiaza sa voteze prin majoritate calificata asupra a cinci propuneri privind autorizarea introducerii pe piata a patru varietati de porumb modificat genetic. In cazul in care, asa cum este de asteptat, Consiliul AGRI nu va ajunge sa aiba majoritate calificata, atunci propunerile vor fi trimise inapoi la CE. Parlamentul European este in faza de elaborare a unui raport propriu referitor la comunicarea Comisiei, care ar urma sa fie adoptat in luna martie a acestui an.

OPiNII FAVORABILE

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a prezentat opinii favorabile asupra tuturor celor cinci propuneri referitoare la OMG si a concluzionat ca este putin probabil ca introducerea pe piata a produselor care contin/constau sau sunt produse din porumb sau cartof modificat genetic va avea efecte negative asupra sanatatii oamenilor, animalelor sau mediului. Presedintia UE incearca sa convinga Consiliul sa ajunga la un acord pe aceasta tema pana in martie, pentru a permite Comisiei sa revina cu propuneri legislative in luna mai.

Opozitie

Daca va fi urmat acest calendar, este putin probabil sa se ajunga la un acord in privinta OMG, dat fiind ca Franta, care va prelua Presedintia UE in vara, si-a exprimat ferm opozitia fata de culturile de organisme modificate genetic si chiar a interzis porumbul transgenic MON 810 (singurul OMG cultivat in Franta). Nicolas Sarkozy s-a declarat dispus sa interzica toate culturile cu plante modificate genetic daca se va dovedi ca acestea sunt periculoase.

Sarkozy a declarat ca, in cazul in care Comitetul inaltei Autoritati care se ocupa de situatia porumbului transgenic MON 810 scoate la iveala indoieli serioase asupra acestuia, va accepta activarea clauzei de salvgardare pentru MON 810. Clauza de salvgardare permite unui stat membru al UE sa interzica un OMG autorizat pe plan comunitar, in conditiile in care tara respectiva isi justifica aceasta actiune printr-un dosar stiintific bine documentat. In aprilie, senatul francez va examina o noua lege a OMG-urilor. Aceasta lege ar putea raspunde cerintelor UE, care impun ca fiecare membru sa formuleze reguli interne privind folosirea OMG-urilor. Si Austria, Grecia, Polonia si Ungaria au interzis deja MON 810.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Informatia Zilei, Satu Mare: Porumbul modificat genetic va putea fi comercializat si in Romania

Romania va vota, luni, la Consiliul ministrilor agriculturii de la Bruxelles, pentru introducerea pe piata a produselor realizate din patru varietati de porumb modificat genetic. Daca se ajunge la un acord favorabil, produsele vor putea fi comercializate pe piata Uniunii Europene, dar nu si cultivate in statele membre. Astfel, firmele vor putea sa importe sortimentele in vederea procesarii, dar nu si sa le cultive. Se va supune la vot si introducerea pe piata a produselor obtinute dintr-un sortiment de cartof modificat genetic. La aceasta, Romania va vota negativ.

"Pentru cartof, cei de la Comitetul stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare ne-au recomandat sa votam impotriva. Actele normative nu fac insa referire la productie, adica nu vor permite cultivarea, ci doarpunerea pe piata a produselor procesate", a declarat Mihaela Luca, subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a avizat favorabil toate cele cinci tipuri de produse, concluzionand ca punerea lor pe piata nu va afecta sanatatea si nici mediul.

Pentru mai multe informatii vizitati Informatia Zilei

spot_img

Ultimele știri