Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romaina libera, Dobrogea: Industria braconajului

Fenomenul pescuitului ilegal a atins proportii alarmante. Toate luciurile de apa, Canalul Dunare-Marea Neagra si apele teritoriale romanesti au devenit tinta braconierilor. Pe langa cazurile deja obisnuite in care oamenii legii ii surprind pe braconieri la pescuit, in ultima perioada a crescut numarul infractiunilor de transport ilegal de peste. Exista informatii conform carora pe cursul Dunarii ar functiona o retea bine organizata de pescuit si distributie la negru, insa in lipsa unor actiuni coordonate la nivel central, politistii nu pot decat sa constate infractiunea, confisca marfa si ii amendeaza pe vinovati, dupa care acestia sunt achitati de instanta si se intorc bine- mersi la vechile ocupatii. Statisticile intocmite de Directia Politiei de Frontiera Constanta totalizeaza o cantitate de peste 6.000 de kilograme de peste si zece kilograme de icre confiscate de la inceputul anului. Au fost amendati aproximativ 100 de braconieri, s-au retinut zeci de ambarcatiuni si sute de plase in lungime de cativa kilometri. "Sunt utilizate aceleasi metode ca in anii trecuti: plase monofilament, instalatii electrice si alte unelte interzise de lege" a precizat agentul Marius Niculescu, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Constanta.

Infractiuni comise de minori

Jandarmii constanteni au de furca cu pescarii care braconeaza pe toata lungimea Canalului Dunare-Marea Neagra. Patrulele mobile ii surprind de cele mai multe ori pe braconieri la scurt timp dupa ce arunca plasele in apa, astfel ca acestia nu mai apuca sa incarce prada in mijloacele de transport. Cea mai mare parte a pescarilor isi incearca norocul noapte, in speranta cu nu vor fi observati de oamenii legii. Rapoarte jandarmilor arata ca la braconaj participa si minori, trimisi de parinti la pescuit ilegal.
Cum in fata instantei este invocat invariabil factorul social, iar judecatorii tin cont de faptul ca infractorii nu au implinit 18 ani, copiii scapa nepedepsiti. Daca mai adaugam si faptul ca pe cursul Dunarii si in Delta Dunarii lucreaza cu ziua mii de oameni veniti din toate colturile tarii si care ori nu stiu, ori incalca cu buna stiinta legile privind protectia faunei subacvatice, este clar ca pentru stoparea sau macar controlul acestui fenomen este nevoie de alocarea unor importante efective de politisti.

"Sezonul" urmaririlor

Luna aceasta incepe pescuitul calcanului. Politistii de frontiera constanteni vor intensifica patrulele in largul Marii Negre. Scenariul urmaririi si interceptarii unui pescador turcesc, bulgar sau ucrainean este invariabil urmatorul: echipajul abandoneaza plasele, nu raspunde la somatiile transmise prin radio, ambaleaza motoarele la maxim si incearca sa ajunga in apele internationale. Focurile de arma trase de pe navele de patrulare romanesti au devenit ceva obisnuit. Dupa prima somatie, urmeaza o cursa contra cronometru, iar in cele din urma pescadorul este oprit. Politia urca la bord, retine echipajul si aduce nava in port. Urmeaza apoi expertiza la bord, constatarea ilegalitatilor, amenzile si un proces de lunga durata.
De cele mai multe ori braconierii se predau inainte ca patrulele sa deschida focul direct asupra navelor, dar au fost si cazuri in care unii comandanti de pescadoare au vrut sa loveasca intentionat navele politistilor pentru a scapa. Pana acum nu a fost inregistrat nici un caz de ranire sau deces in timpul operatiunilor de capturare a pescadoarelor.

CONSECINTE
” Speciile, In pericol

Legile prevad pedepse aspre pentru cei care incalca regimul prohibitiilor si distrug fauna marina. Capturile oamenilor legii au aratat ca in special pescadoarele turcesti decimeaza speciile de delfini si rechini din Marea Neagra. Primii ajung accidental in navoade, iar ultimii sunt capturati pentru carnea considerata o delicatesa.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Dobrogea

spot_img

Ultimele știri