Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

REPORTAJ GR. Dramele cailor adusi in adapostul Tei-Toboc

Cai injunghiati, lihniti de foame ori abandonati isi gasesc scaparea, atunci cand au noroc si nu mor, in adapostul Tei-Toboc, numit si “Steaua Sperantei”.

Sunt stransi din santuri, sau scapati din mainile stapanilor care-i biciuiesc, si gazduiti in grajdurile de pe Soseaua Petricani din Capitala, aflate in grija Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB) si a fundatiei Paco.

Zece voluntari, impreuna cu angajatii adapostului, le oblojesc ranile, ii hranesc, ii scot zilnic la plimbare sau ii imbie, dupa-amiezile, cu cate-o bucatica de zahar.

"Steaua Sperantei" a salvat in niciun an peste 100 de cai. Cel mai tanar dintre ei este Andiama, un manz sosit in adapost in urma cu trei luni.

Este unul dintre supravietuitorii grozaviilor de la Fierbinti, unde 50 de cai au ros scandurile grajdului, de foame, deoarece stapanul lor, miliardarul din Top 300, Cristian Dragoi, i-a lasat de izbeliste.

 Piper, calul care a mancat pietre de foame

Piper, caci toti caii primesc nume la Tei-Toboc, a fost gasit la Balotesti mai mult mort decat viu. A fost ingrijit de medicul veterinar Florin Mlagiu, timp de o noapte, dar, in zori, s-a sfarsit. Rezultatul necropsiei arata ca animalul rumegase luni in sir numai pietre. Bolovanii prefacuti in nisip, scosi de doctori din intestinele calului, stau marturie chinurilor indurate de Piper. 

Doinita a scapat de eutanasie si a fatat in adapost

Veterana adapostului este iapa Stela, are peste 25 de ani si a fost abandonata in iarna lui 2008 intr-un sant de langa Bucuresti. Traieste acum, gratie voluntarilor care au grija de ea la “Steaua Sperantei”. Este prietenoasa, iubeste copiii si, datorita acestei calitati, alaturi de un dresor, ii ajuta pe picii mai sfiosi sa se apropie de animale.

In mai 2009, iapa Doinita a fost lovita de camion in cartierul Crangasi, in timp ce tragea la caruta.

Stapanii au chemat ajutoare si animalul a fost adus in Tei-Toboc. Verdictul pentru Doinita, din partea medicilor, a fost, atunci, eutanasierea, pentru ca unul dintre picioare ii fusese rupt.

“Diagnosticul Doinitei a fost ruptura de humerus, iar medicii din Anglia, care au vazut radiografiile, ne-au recomandat eutanasierea. Ne-am incapatanat insa si am salvat-o cu ajutorul unui aparat de suspendare. Am reusit s-o imobilizam pana cand osul s-a consolidat, dar chinurile prin care a trecut Doinita au fost cumplite, mai ales ca era gestanta”, spune Ilinca Cioculescu, presedinta fundatiei Paco.

Iapa Doinita a supravietuit si a si fatat in adapost, iar puiul ei a fost botezat Speranta. Cei de la Paco, bucurosi ca au reusit sa faca aproape imposibilul, au scris, atunci, cu litere de-o schioapa, pe adapostul de cai din Soseaua Petricani: “Steaua Sperantei”.

Grajdurile din Tei-Toboc nu sunt aratoase, dar sunt curate si, mai presus de orice, sunt nadejdea de pe urma a animalelor care ajung aici.

Tornado, injunghiat de-un carciumar, a mai trait o saptamana

Ochii cailor care salasluiesc in Toboc au ramas blanzi, in ciuda patimirilor ce le-au rabdat. Trupurile lor poarta insa darele loviturilor de care au avut, de-atatea ori, parte.

Tornado, calul din Glina, a  ajuns la Toboc dupa ce zacut cinci ore intr-o balta de sange, injunghiat de-un carciumar. A agonizat o vreme, apoi si-a luat ramas bun, chiar si de la stapanul sau, caruia i-a platit, cu viata, datoriile facute la crasma.

“Tornado a zacut in adapost o saptamana. Medicii nu au reusit sa-l salveze, deoarece cutitul ii atinsese organele vitale, in plus hemoragia a fost foarte mare”, povesteste Ilinca Cioculescu.

Rita a tras la caruta pana cand i-au intrat hamurile-n piele

Dana, o iapa in varsta de 15 ani, a avut insa zile de la Dumnezeu. A fost si ea injunghiata, la Balotesti, probabil de stapan, si adusa mai mult moarta decat vie in adapost. Medicii au salvat-o, iar acum Dana se bucura alaturi de ceilalti "pensionari" de un trai tihnit. Si nu este singurul caz fericit de la “Steaua Sperantei”.

Rita are tot 15 ani si i se vedeau coastele cand am gasit-o chiar langa adapost. Trasese la caruta pana cand spinarea ei ajunsese carne vie. Slaba si batrana, nu mai era buna de munca. Si a fost alungata”, povesteste administratorul de la Tei-Toboc, Gheorghe Galateanu.

Supravietuitorii de la Tei-Toboc mananca de 5 ori pe zi

Animalele din adapost au un program bine stabilit, sunt scoase zilnic la plimbare, iar cele mai vioaie au parte de 3 ori pe saptamana de antrenament.

“Caii sunt hraniti de 5 ori pe zi, ies la plimbare, iar acum, cand este frig, ii acoperim cu paturi. Cei care sunt mai tineri fac antrenamente de 3 ori pe saptamana, iar vara ii scoatem in parc pentru demonstratii. Sunt doi profesori care se ocupa de ei”, spune, mandru, Galateanu, care este mare iubitor de cai.

Ii stie pe fiecare in parte dupa nume, le cunoaste obiceiurile si nu trece pe langa ei fara sa-i mangaie ori sa le vorbeasca. Sunt blanzi, rabdatori si prezenta lor ii ajuta pe oameni sa devina mai buni sau mai comunicativi, este de parere Galateanu.

Copiii cu dizabilitati, ajutati de caii care au vazut moartea

Speranta, Andiama, Doinita sau Rita primesc mereu vizite de la copiii cu autism sau de la cei cu dizabilitati. Caii sunt prietenosi si se lasa mangaiati, iar cu ajutorul instructorilor, pustii invata sa calareasca pe spinarile acestor animale pentru care, nu de mult, verdictul fusese moartea.

“Copiii din 5 centre de plasament din Sectorul 1 vin aproape saptamanal la noi. Multi dintre ei au probleme locomotorii sau de comunicare, iar noi ii ajutam sa-si invinga teama de animale ori sa se vindece de afectiuni fizice. Primim si vizitele copiilor de la British School, care invata sa aiba grija de animale, le hranesc ori se joaca impreuna cu ele”, explica Ilinca Cioculescu.

Capre, pisici si caini, laolalta cu caii-pensionari

Daca vii in vizita la Toboc, pe langa cai, vei avea surpriza sa le gasesti pe Zizi si pe Zoe, doua capre adopatate de fundatia Paco, alaturi de doua pisici si de cativa caini care-si fac din plin datoria. “Steaua Sperantei” este o familie care se mareste mereu, iar toti membrii sai sunt respectati si tratati cum se cuvine. Animalele primesc mancare, adapost si afectiune din partea oamenilor, care sunt rasplatiti, la randul lor, fie si numai cu gandul ca au curmat suferinta unor vietati fara de vina.

Caii insanatositi, dati spre adoptie

Din 2008, la Toboc au fost adusi peste 100 de cai batrani, loviti sau bolnavi. Cativa dintre ei au murit insa cel putin 30 au fost salvati si dati in adoptie, iar cererile care vin din partea oamenilor dornici sa-i ia acasa sunt destul de multe. Trebuie insa ca acestia sa faca dovada ca au cu ce sa-i intretina, ca nu-i folosesc  la munci care i-ar putea epuiza si sa le scrie, o data la 4 luni, membrilor fundatiei despre cum le merge cailor adoptati.

ALPAB da anual 20.000 de lei pentru hrana si medicamente

Adapostul de cai din Tei-Toboc este administrat de ALPAB, iar fondurile pe care le aloca – 20.000 de lei anual – sunt folosite pentru hrana si servicii medicale pentru 24 de cai.
 

Fundatia Paco are un contract de parteneriat cu ALPAB, de anul trecut, si se ocupa de ingrijirea cailor, de serviciile medicale si de voluntariat.

“Ne confruntam cu o situatie ingrijoratoare, in care aceste animale sunt tratate cu bestialitate de catre stapani. Astfel, exista urgente de forta majora, prin care ne vedem obligati sa nu inchidem ochii si sa nu abandonam caii adusi intr-o stare critica. Asta presupune, deseori, ingrijirea unui numar mai mare de cai fata de capacitatea locativa pe care o putem pune la dispozitie si a fondurilor pe care le alocam adapostului din Tei-Toboc. Activitatea ALPAB implica un efort major atat uman, cat si financiar. Este firesc sa ne dorim ca aceste cazuri de maltratare a animalelor sa fie cat mai putine, daca se poate chiar inexistente si ne-ar ajuta enorm sa beneficiem de sprijinul voluntarilor”, incheie Radu Popa, directorul general ALPAB.

Mihaela Pavnutescu

Foto: Green Report si Fundatia Paco

Cititi si: Calul batut si infometat din Balotesti a murit de epuizare

Dr. Liviu Gaita: "Romanul get-beget e cel care ucide animale. Copilul, daca le vede, invata ca e ceva normal"

 

 

spot_img

Ultimele știri