Programul Casa Verde nu va fi afectat de suspendarea taxei de poluare

Eventuala suspendare a taxei de poluare auto nu va afecta derularea, in 2009, a programului "Casa Verde", fondurile necesare existand deja si fiind prinse in bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, care se afla depus spre aprobare la Ministerul Economiei si Finantelor, a declarat, miercuri, presedintele AFM, Mihai Toti, informeaza Agerpres.

"Pentru programul demarat exista banii necesari, sunt prinsi in bugetul nostru, care asteapta aprobarea de la Ministerul de Finante", a spus Toti. Persoanele fizice, asociatiile de proprietari si ONG-urile au la dispozitie, in 2009, un buget de 400 de milioane de lei (110 milioane de euro) prin programul "Casa Verde", lansat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prin care pot beneficia de finantare in proportie de 90 la suta pentru a-si monta sisteme de producere a energiei regenerabile.

Programul "Casa Verde" are alocat un buget total de 520 de milioane de lei, din care 400 de milioane de lei sunt destinati finantarii proiectelor depuse de persoanele fizice care locuiesc la casa, asociatiile de proprietari si ONG-uri, iar restul fondurilor vor merge spre operatori economici, institutii publice, de invatamant etc. Sumele sunt obtinute din taxa pentru poluare. Procentele si plafoanele de finantare difera de la un beneficiar la altul. Astfel, persoanele fizice, asociatiile de proprietari si ONG-urile vor primi 90 la suta din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 25.000 de lei, in timp ce, in cazul operatorilor economici, finantarea poate ajunge pana la 50 la suta din costuri, dar maxim 250.000 de lei pentru un sistem.

In cazul primariilor si al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60 la suta din costurile investitiei si maxim 300.000 de lei pentru un sistem. "Casa Verde" este similar programului "Rabla". In prima faza, care s-a derulat in perioada 1 – 28 noiembrie, firmele care doresc sa intre in program au depus dosarele la AFM, iar dupa verificarea acestora vor fi validate, fiecare instalator urmand sa aiba un buget stabilit. "Acum suntem in curs de verificare a firmelor, intrucat au fost depuse mii de dosare”, a spus Toti, care a adaugat ca lista firmelor validate va fi publicata pe site-urile MMDD si AFM cel mai probabil in a doua jumatate a lunii decembrie, spre sfarsitul lunii, chiar.

Romanii interesati sa-si monteze pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar si mini-eoliene trebuie sa se adreseze, incepand din 5 ianuarie 2009, firmelor validate, sa faca o cerere, iar, ulterior, un reprezentant al firmei va merge la locuinta unde urmeaza sa fie montat sistemul si va intocmi un mini-proiect in care va specifica sistemul potrivit. Persoana fizica respectiva va primi o nota de acceptare din partea firmei care urmeaza sa ii instaleze sistemul. Cetatenii care vor sa instaleze sistemele curate in propriile locuinte si care vor beneficia de finantarea de 90 la suta nu vor primi suma de bani in mod direct. Aceasta va fi virata in contul instalatorului ales, imediat dupa punerea in functiune a sistemului.

Programul "Casa Verde" se va desfasura anual, in perioada 5 ianuarie – 5 decembrie. Ministerul Mediului a elaborat Ghidul solicitantului de accesare a Programului de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, care poate fi accesat si descarcat de pe pagina web a institutiei sau a celei a Administratiei Fondului pentru Mediu, la www.afm.ro.

spot_img

Ultimele știri