Profituri substantiale pentru marile companii energetice din UE prin tranzactionarea cotelor de emisii

Companiile energetice din cinci state membre ale Uniunii Europene ar putea realiza, in urmatorii 4 ani, profituri de pana la 1 miliard de euro ca urmare a tranzactionarii cotelor de emisii de gaze cu efect de sera, releva un nou raport realizat de firma Point Carbon pentru World Wild Fund /WWF/, informeaza luni EUObserver.

Astfel, sectorul energetic din Spania, Italia, Germania, Marea Britanie si Polonia vor inregistra profituri ce insumeaza dublul Produsului Intern Brut al Sloveniei, in cadrul celei de-a doua faze a schemei europene de tranzactionare a emisiilor /ETS/.

Cele cinci tari analizate au fost alese astfel incat in studiu sa fie reprezentate diferite zone ale Europei, structurile pietelor energetice din aceste state fiind de asemenea diferite.

Potrivit ETS, companiile vor trebui sa plateasca amenzi in cazul in care emit dioxid de carbon peste limitele maxime admise. Ele pot evita aceste amenzi, totusi, daca achizitioneaza certificate de emisie de gaze poluante, ceea ce ar creste costul energiei produse de aceste firme. In acest caz, sursele de energie regenerabila – care nu emit dioxid de carbon si deci nu au nevoie de certificate de emisie – sunt evident mai ieftine.

Raportul solicitat de WWF survine pe fondul avertismentelor lansate de seful Institutului de Studii ’Goddard’, de pe langa Agentia Spatiala Americana /NASA/, James Hansen, care a apreciat ca tinta propusa de Uniunea Europeana pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera nu este suficient de ambitioasa. Astfel, Hansen sustine ca nivelul maxim de 550 de parti pe milion /ppm/ pentru emisiilor de CO2 ar trebui coborat la 350 ppm.

La nivelul de 550 ppm, temperatura medie globala ar creste cu 6 grade Celsius. Totusi, un alt studiu, realizat pentru Uniunea Europeana, sustine ca o astfel de concentratie de CO2 in atmosfera ar duce la o crestere cu numai 3 grade Celsius a temperaturii medii globale.

spot_img

Ultimele știri