Productia de energie electrica a Hidroelectrica a inregistrat in primele doua luni ale anului o reducere cu 40%, potrivit datelor companiei furnizate pentru Green Report.
Astfel, in perioada lunilor ianuarie si februarie 2012, productia Hidroelectrica a fost de 736, respectiv 852 MWh,comparativ cu productia medie multianuala din perioadele similare ale anului trecut. Atunci Hidroelectrica a produs 1281 Mwh, in ianuarie, si 1181, in februarie.
“Termenul de comparatie relevant pentru productia realizata de catre compania Hidroelectrica in lunile ianuarie si februarie 2011 este valoarea medie multianuala, deoarece in 2010 si 2011, prima parte a anului a fost caracterizata de o hidraulicitate mult peste medie, debitele afluente mai mari asigurand o productie cu 20-30% mai mare fata de media multianuala”, a declarat pentru Green Report, directorul general al Hidroelectrica, Dragos Zachia-Zlatea.
Potrivit oficialului Hidroelectrica, fata de valorile medii multianuale, hidraulicitatea medie inregistrata pe fluviul Dunarea, in ianuarie, februarie si prima jumatate a lunii martie 2012, a avut valori cuprinse intre 50%, respectiv 65%, iar pe raurile interioare au fost inregistrate valori medii cuprinse intre 14% si 69%.
“Situatia creata a determinat o reducere medie de circa 40% a productiei de energie electrica realizata de Hidroelectrica in aceasta perioada, comparativ cu valoarea productiei medii multianuale”, a mai spus Zlatea.
Situatia de forta majora persista
Directorul general al companiei a precizat ca iesirea companiei Hidroelectrica din situatia de forta majora este conditionata de atingerea unui nivel al productiei care sa permita acoperirea integrala, din productia proprie, a obligatiilor contractual existente, concomitent cu asigurarea unui nivel de umplere in lacurile de acumulare, in conformitate cu obligatiile impuse de catre Apele Romane (ANAR).
“Conform protocolului semnat cu ANAR, pentru luna aprilie 2012, de exemplu, Hidroelectrica ar trebui sa asigure un grad mediu de umplere de peste 40%, in conditiile in care acesta iregistreaza acum o valoare de numai 25%”, a mai spus Zachia-Zlatea.
Renegocirea contractelor bilaterale ar putea ajuta Hidroelectica sa renunte la forta majora
Negocierile care se deruleaza in aceasta perioada cu partenerii de contracte de livrare ar putea contribui la iesirea mai rapida din situatia de forta majora, deoarece reducerea cantitatilor de energie prevazute in aceste contracte ar permite companiei sa ajunga mai repede la un nivel al productiei care sa poata acoperi integral obligatiile asumate.
“Pana la incheierea negocierilor si la stabilirea cantitatilor ferme pentru anul 2012, nu poate fi apreciat nivelul optim al hidraulicitatii care ar permite iesirea din situatia de forta majora”, a conchis directorul general al Hidroelectrica.
Profit in scadere pentru Hidroelectrica
Seceta a afectat substantial si profitul net al liderului in productia de energie electrica, Hidroelectrica. Profitul companiei a ajuns anul trecut la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei in 2010, intrucat cheltuielile companiei de stat au crescut, iar veniturile au scazut, in principal din cauza secetei.
Potrivit rezultatelor preliminare, veniturile s-au diminuat cu 7,1%, de la 3,411 miliarde lei la la 3,169 miliarde lei, iar cheltuielile au fost mai mari cu 4,2%, de la 3,021 miliarde lei in 2010 la 3,147 miliarde lei.
De asemenea, cifra de afaceri a companiei scazut cu 8,4%, la 2,998 miliarde lei, de la 3,273 miliarde lei in 2010.
Sectorul hidro se zbate pe uscat
De altfel,intreg sectorul de productie a energie electrice din surse hidro a inceput anul cu scaderi drastice ale cantitatilor furnizate cauzate de nivelul scazut al debitelor raurilor interioare.
"Noi ne asteptam ca odata cu incalzirea vremii sa creasca si nivelul apei, insa ceea ce sa topit pana acum a intrat in pamant. Debitetel raurilor Prahova, Teleajan si Doftana, unde avem instalate microhidrocentralele, au ramas la fel ca si anul trecut. Acest lucru ne forteaza sa lucram la o treime din capacitatea normala”, a declarat, pentru Green Report, Constantin Cojocaru, reprezentantul Elsid.
De asemenea, reprezentantii Uzinsider General Contractor, au subliniat faptul ca anul 2011 a fost unul atipc pentru segmentul hidro. „Anul trecut a fost un an atipic pentru noi, productia realizata fiind la 50% fata de cea inregistrata in 2009, cand am produs aproximativ 16.000 de MW. Momentan functionam cu o treime din capacitate”, a declarat, pentru Green Report, Florin Bardeac, inginer in cadrul Uzinsider.
Certificatele verzi acordate capacitatilor hidro au scazut in 2011
Potrivit datelor Transelectrica, producatorii de energie din surse hidro au primit anul trecut 186.913 de certificate verzi, cu 46,8% mai putin decat in 2010, cand au primit peste 274.000 de certificate.
Principalii beneficiari ai certificatelor verzi pentru segmentul hidro au fost Elsid, cu 74.618, Hidroelectrica, 43.475, si Uzinsider General Contractor, 15.844.
Foto: adevarul.ro
Citeste:
MHC-urile functioneaza pe avarie
Contractele bilaterale ale Hidroelectrica, reziliate
Certificate verzi de 95 milioane euro acordate in 2011 producatorilor E-SRE
Hidroelectrica a inceput probele la noua capacitate de productie de la Robesti