Raul Mures, poluat de statia de epurare

Directia Apelor Mures a anuntat, vineri, ca raul Mures a fost puternic poluat de statia de epurare a municipiului Targu Mures, apartinand societatii Aquaserv, din cauza unor manevre gresit efectuate, care au dus la deversarea in rau a unei cantitati insemnate de namol din decantorul primar, informeaza Agerpres.

Potrivit Directiei Apelor Mures, poluarea a avut loc in urma cu o zi si a fost sesizata de cativa pescari, care au reclamat ca apa raului Mures, in aval de localitatea Cristesti – Mures, are culoarea neagra si un miros specific de namol.

‘In urma evacuarii unei cantitati substantiale de namol si pe fondul debitelor scazute in raul Mures, s-a produs in zona Ogra-Cipau o mortalitate piscicola. Din informatiile detinute in prezent se presupune ca lipsa de oxigen dizolvat impreuna cu depunerile de namol fin pe branhiile pestilor a condus la asfixierea acestora. Analizele fizico-chimice ale probelor de apa prelevate din zona afectata, efectuate in laboratorul autorizat si acreditat RENAR, al Directiei Apelor Mures, a rezultat o incarcare organica semnificativa si o opalescenta ridicata, peste limitele admise’, a precizat directorul coordonator al Directiei Apelor Mures, Mihai Covaci.

Operatorul regional de apa, Aquaserv Targu Mures, a fost sanctionat contraventional de Garda de Mediu cu suma de 35.000 de lei, in conformitate cu Legea Apelor si fideli principiului poluatorul plateste. Compania Aquaserv a recunoscut, vineri, producerea poluarii, pe 18 iunie, in jurul orei 9:00, la Statia de Epurare din localitatea Cristesti, unde ‘s-a produs o deversare accidentala de ape uzate in raul Mures’.

‘In timpul testelor efectuate pe noua linie tehnologica de epurare a apelor uzate, implementata in cadrul programului ISPA, constructorul Spaans Babcock Alewijnse din Olanda a efectuat o manevra tehnologica gresita. In urma acesteia o cantitate de apa care prezenta depasiri la indicatorii de calitate prevazuti in autorizatia eliberata de Administratia Nationala Apele Romane, a fost evacuata in raul Mures. Institutiile abilitate au prelevat probe de apa urmand sa evalueze impactul acestui incident asupra mediului inconjurator si sa ia masurile legale in consecinta. Compania Aquaserv urmeaza sa impute la randul sau constructorului olandez Spaans Babcock Alewijnse, prejudiciile provocate de acest incident, deoarece nu a respectat prevederile contractuale si procedurile din Planul de Management de Mediu’, a precizat Nicu Tomuletiu, purtatorul de cuvant al Aquaserv.

Acesta a spus ca Aquaserv isi asuma vina de a nu fi supravegheat mai strict activitatea constructorului olandez si a aratat ca asigura populatia ca vor fi luate toate masurile necesare pentru ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere, iar astfel de incidente sa fie evitate in viitor.
 

spot_img

Ultimele știri