Producatorii de energie obligati sa cumpere combustibili alternativi

Ministerul Economiei vrea sa oblige producatorii de electricitate si caldura sa achizitioneze combustibili alternativi gazelor naturale, pentru a asigura, in caz de urgenta, furnizarea de energie in aceasta iarna, potrivit unui proiect de hotarare de guvern, anunta Mediafax.

Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor, va avea la dispozitie stocuri de gaze de 180 milioane metri cubi de gaze/zi (echivalentul a 138.894,7 MWh/zi) pentru situatii de urgenta. Aceste stocuri vor fi mentinute pentru perioada decembrie 2009-februarie 2010.

Capacitatea de extractie maxima zilnica din depozite, in scop comercial, trebuie sa fie limitata la nivelul care sa permita accesarea a trei milioane metri cubi/zi, dupa instituirea starii de urgenta.

Depozitele care vot fi utilizate in aceasta situatie sunt Bilciuresti, care va asigura doua milioane metri cubi/zi, Urziceni (0,5 milioane metri cubi/zi), Ghercesti (0,3 milioane metri cubi/zi) si Depomures (0,2 milioane metri cubi/zi).

In cazul in care in aceasta iarna va aparea o situatie de urgenta in privinta alimentarii cu gaze, importurile vor fi derulate conform prevederilor contractuale, dar vor putea fi suplimentate, cu conditia ca situatia de urgenta sa nu fie cauzata tocmai de scaderea importurilor.

De asemenea, autoritatile vor putea reduce cu 13,1 milioane metri cubi de gaze cantitatile furnizate mai multor companii consumatoare de gaze, posibilitatea prevazuta in legislatie si in contractele de aprovizionare a acestora.

In perioada 1 octombrie 2009-30 martie 2010 este estimata o productie de energie electrica de circa 30,9 milioane MWh si 16,1 milioane de gigacalorii, pentru a caror producere vor fi consumate 17.400 tone de lignit, 1,8 milioane tone de huila, 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si 360.000 tone de pacura.

Ministerul Economiei a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, ca stocurile de combustibil ale producatorilor de electricitate si caldura pentru perioada de iarna au fost realizate, investitiile necesare fiind de 4,3 miliarde de lei (aproape un miliard de euro).

Foto: mpinteractiv.ro

spot_img

Ultimele știri